petak, 13. septembar 2019.

Tri stotine besplatnih programa u okviru manifestacije „Dani evropske baštine”

Sekretar za privredu i predsednik Organizacionog odbora manifestacije „Dani evropske baštine'' izjavio je da je ove godine pripremljeno oko tri stotine raznovrsnih programa, koji će biti besplatni za posetioce. 

Podsetio je da se „Dani evropske baštine” u Beogradu održavaju od 2002. godine, kao deo velike evropske manifestacije Saveta Evrope i Evropske Komisije. 

–Svake godine sa drugom temom, manifestacija je u Beogradu postala svojevrstan praznik kulture i turizma na čitavoj teritoriji grada, kada se pripremaju tematski programi, otvaraju gradska zdanja, istorijske kuće, legati, muzeji, ustanove kulture – ukazao je Veličković. 

On je istakao da se Dani evropske baštine u Beogradu obeležavaju u koordinaciji Grada Beograda - Gradske uprave, Sekretarijata za privredu, nadležnog za poslove turizma,  Organizacionog odbora manifestacije, kao i oko stotinu neposrednih organizatora programa. 

–U saradnji sa ustanovama i sekretarijatima nadležnim za kulturu, zaštitu životne sredine, obrazovanje i dečju zaštitu, sport i omladinu, pripremljen je veliki broj programa u svakoj od tih oblasti. Na poziv Sekretarijata, opština Zemun, Vračar, Savski venac, Grocka, Mladenovac, Lazarevac, Voždovac realizuju se brojni programi, pre svega za lokalno stanovništvo. Čitav septembar je posvećen promociji nasleđa u Beogradu a najveći broj programa se realizuje u drugoj polovini septembra i prvoj nedelji oktobra, kada se manifestacija i intenzivno promoviše – istakao je Veluičković. 

        On je dodao da su, koristeći raspoložive resurse, partnerstvo i saradnju, gradske i prigradske opštine, muzeji, kulturni centri i udruženja pripremili raznovrsne programe na temu: „Umetnost i zabava – nasleđe u fokusu“: predavanja, izložbe, prezentacije, razgledanja sa vodičima, predstave, radionice, kvizove  znanja, takmičenja, video projekcije, dečje programe, projekcije filmova, koncerte. 

Tematskim programima obuhvaćeni su značajni jubileji i godišnjice: 280 godina od rođenja Dositeja Obrdaovića i 15 godina Zadužbine, 90 godina od rođenja Milorada Pavića i 35 godina od prvog izdanja Hazarskog Rečnika, te 135 godina rada Narodne banke Srbije i 90 godina od osnivanja Zavoda za izradu novčanica i kovanog novca, kao i 15 godina od osnivanja Centra za posetioce, jedinstvenog Muzeja novca. Takođe, osam vekova samostalnosti Srpske pravoslavne crkve (izložbom „Osamsto godina umetnosti pod okriljem Srpske pravoslavne crkve 1219-2019" u Muzeju SPC), 130 godina Botaničke bašte „Jevremovac“, 150 godina Narodnog pozorišta i 130 godina Opere. 90 godina od prvog izvođenja „Gospođe ministarke“, 180 godina postojanja Prve beogradske gimnazije, 115 godina od krunisanja kralja Petra I, 95  godina Radio Beograda, pola veka Radio Beograda 202 i PGP RTSa, 15 godina Kuće Legata - izložbom „Moderna umetnost kroz kolekciju Kuće Legata”.  Galerija 73 organizuje bogat program promocije frule, kao jednog od najstarijih instrumenata. Takođe pripremljeni su brojni nastupi kulturno-umetničkih društava – naveo je Veličković. 

On je dodao da je organizovano je oko stotinu izložbi, preko šezdeset radionica za decu, brojna predavanja, tematska stručnih vođenja, veliki broj koncerata, filmskih projekcija, predstava, tribina, promocija, takmičenja, kvizova, programa za mlade sa smetnjama u razvoju, programa za penzionere, konferencija, sportsko rekreativnih programa i gastronomskih manifestacija. 

Turistička organizacija Beograd organizuje promotivne izlete i obilaske baštine u Mladenovcu, Lazarevcu i Grockoj.
        
–Fokus „Dana evropske baštine” ove godine je pre svega umetnost ali i zabavu, slobodno vreme, svet filma, stripa, negovanje starih zanata i veština. Biblioteka grada Beograda organizuje brojna predavanja: „Tihi pripovedač Marsel Marso”,„Strip kao sfera modernističkog slikarstva”, a  Narodni muzej tematska vođenja „Bal na srpskom dvoru“ i , „Zabava u srpskom slikarstvu 19. veka”. Pripremljeni su mnogobrojni programi za decu sa multimedijalnim sadržajima, edukativne i umetničke radionice u Muzeju grada Beograda, Narodnom muzeju i Dečjem kulturnom centru. Brojnim i raznovrsnim programima obeležiće se i Svetski dan turizma, 27. septembra – najavio je Veličković i podsetio sa organizatori pozvani da vode računa o dostupnosti programa za osobe sa invaliditetom, dok su mnogi pripremili i posebne programe za te osobe. 

On je zaključio da manifestacija doprinosi obogaćivanju turističke ponude i  atraktivnosti Beograda kao destinacije. Takođe se zahvalio svima koji su se odazvali pozivu i otvorili vrata za posetioce i pozvao sugrađane da uživaju u programima.

Informacije o događajima su dostupne su na internet stranicama ustanova i gradskih opština – organizatora programa, Grada Beograda i Turističke organizacije Beograda www.beograd.rs; www.tob.rs  i u Turističko informativnom centru TOB – a u Knez Mihailovoj 56, kao i putem brojeva telefona 011/2635-622, 011/2635-343. Zbog ograničenog broja mesta, za određene programe potrebno je izvršiti prethodno prijavljivanje na brojeve telefona ili lično u terminima koji su navedeni.