sreda, 18. septembar 2019.

Gradonačelnik Radojičić: Ulažemo u knjižni fond i stvaramo bolje uslove za rad Gradske biblioteke

Povodom početka školske godine, kao i uoči početka akademske godine, gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić obišao je danas Biblioteku grada Beograda sa direktorkom Jasminom Ninkov i ukazao na sve što ova ustanova može da ponudi i pruži pre svega đacima i studentima.

On je istakao da, osim bogatim fondom knjiga, Biblioteka može da se pohvali i vrlo posećenim besplatnim radionicama, kao i velikim brojem čitaonica u kojima mir pronalaze pre svega studenti.

– Beograđani vole knjigu i biblioteku, o čemu svedoči sve veći broj članova poslednjih godina. Danas biblioteka ima oko 150.000 članova, preko milion korisnika godišnje i knjižni fond od oko 1,8 miliona knjiga. Važno je skrenuti pažnju i novim generacijama da neguju ljubav prema knjigama. I sama gradska Biblioteka daje doprinos ka tome, s obzirom na to da je za svu predškolsku decu, kao i za prvake učlanjenje besplatno. S druge strane, nakon razgovora sa studentima u Rektoratu i na njihovu inicijativu, godišnja cena članarine spuštena je sa 1.500 na 800 dinara. Verujem da ćemo time privući još veći broj ljudi u naše gradske biblioteke  – istakao je gradonačelnik Radojičić.

Radojičić je ukazao da sama ustanova i objekat biblioteke grada predstavljaju primer dobrog spoja tradicionalnog i modernog, ukazavši na stepen visok stepen digitalizacije najstarijih knjiga kojima ova ustanova raspolaže, kao i na činjenicu da se u podzemnom delu objekta nalazi Rimska dvorana, sa ostacima rimske kapije iz 2. veka nove ere koja predstavlja pravu turističku atrakciju za posetioce.

– Grad Beograd će i dalje raditi na tome da se poveća broj knjiga, pa smo ove godine izdvojili 35 miliona dinara za kupovinu još 50.000 knjiga. Podsetiću da je za nabavku knjiga u Gradskoj biblioteci, Grad Beograd 2017. godine izdvojio 25 miliona dinara, a naredne godine 30 miliona dinara. Osim u fond i sadržaje, ulažemo i u uslove. Zgrada Biblioteke grada u Zmaj Jovinoj ulici, jedan je od četiri objekata koji će se sređivati u okviru projekta „Termalna rehabilitacija javnih zgrada”, čija se realizacija očekuje u prvoj polovini sledeće godine, tako da će uslovi za funkcionisanje ove institucije biti još bolji – istakao je gradonačelnik Radojičić.

Prilikom posete, gradonačelnik Radojičić obišao je Odeljenje za rad sa korisnicima, Elektronsku onlajn čitaonicu, Rimsku dvoranu i Čitaonocu fonda umetnosti. Obilasku gradske biblioteke prisustvovali su i član Gradskog veća prof. dr Fadilj Eminović i viši savetnik Sekretarijata za kulturu Andrija Bojanić.