petak, 20. septembar 2019.

Gradonačelnik Radojičić primio ambasadora Kube

Ambasador Kube Gustav Tristo del Todo bio je gost gradonačelnika Beograda prof. dr Zorana Radojičića u Starom dvoru, a razlog njegove posete je obeležavanje 500 godina od osnivanja Grada Havane zakazano za 14. novembar.

Ambasador je gradonačelniku Beograda uručio zvanični  poziv koji mu je uputio prvi čovek Havane, predsednik Provincijske skupštine narodne vlasti Havane Reinaldom Garsijom Sapatom. Ambasador Kube preneo je želju gradonačelnika Havane da se ovaj jubilej obeleži u prisustvu gradonačelnika Beograda. 

Prema njegovim rečima, dolazak gradonačelnika Beograda prof. dr Zorana Radojičića bio bi značajan, s obzirom na izuzetan potencijal  kada  je reč o saradnji Beograda i Havane  u oblasti umetnosti, kulturne razmene i turizma.

Gradonačelnik Beograda istakao da je počastvovan  pozivom i podsetio na  prijateljske odnose dva naroda koji traju već 76 godina. Radojičić je nagovestio da iako geografski udaljene, dve zemlje su imale visok stepen međunarodne podrške, podsećajući na solidarnost koju je Kuba pružila tokom bombardovanja 1999. godine, ali i na podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu naše države po pitanju KiM. 

On je istakao da je prošle godine Havanu posetilo preko 6.000 srpskih turista i da naši ljudi osećaju gostoprimstvo i prijateljske emocije u Havani, te da saradnju u oblasti turizma treba produbiti, kako bi što više građana iz Beograda, ali i cele Srbije posetilo Kubu, kao i kako bi njihovi turisti dolazili kod nas.  

Radojičić je istakao da nastoji da kao gradonačelnik razvija međunarodnu saradnju jer često glavni grad može da ima i diplomatsku ulogu, kao i da preko saradnje glavnih gradova vidi unapređenje bilateralne saradnje dve zemlje. Susret dva gradonačelnika u Havani bio bi plodonosan, zaključak je sastanka.