petak, 20. septembar 2019.

Nakon rekonstrukcije, novi sadržaji za odmor i rekreaciju u „Šumicama”

Član Gradskog veća Dragomir Petronijević obišao je danas upravo započete radove na izgradnji pešačkih staza, dečjeg igrališta, teretane na otvorenom i prostora za pse u Park šumi „Šumice”. Dragomir Petronijević je tom prilikom istakao da se direktna komunikacija sa sugrađanima nastavlja i da na incijativu građana počinje sređivanje jednog od najlepših delova Voždovca, a to je park „Šumice”, 

– Radovi u ovom parku odnose se pre svega na dečje igralište, jer su nam deca na  prvom mestu. Osim toga, urediće se pešačke staze, a planirana je i teretana na otvorenom. Rešićemo problem odvodnjavanja koji se dešavao u prethodnom periodu, kao i problem rasvete sa 60 novih lampiona. Na taj način podići će se bezbednost građana, uz više kontrole i više patrola komunalne milicije i policije. Ono što je izuzetno važno jeste da čuvamo ovaj park – rekao je Petronijević.

On je istakao da neće biti sečenja drveća, jer se ono seče ukoliko je bolesno i ako stručne služe to utvrde. 

– Sam projekat je tako prilagođen da sačuvamo zelenilo. Godišnje zasadimo više od pet i po hiljada stabala i nastavićemo da povećavamo zelene površine. Cilj nam je da imamo 25 procenata zelenih površina, pa ćemo u saradnji sa Gradskim „Zelenilom” i Sekreterijatom za obrazovanje već od oktobra u svim našim osnovnim školama posaditi po jedno drvo generacije jer želimo da edukujemo najmlađe o važnosti očuvanja životne sredine – kazao je Petronijević i dodao da će najmlađi imati edukacije i u ovom sređenom parku gde se mogu igrati i baviti sportom. 

Predsednik opštine Voždovac Aleksandar Savić je izrazio zahvalnost Gradu Beogradu i direktoru „Zelenila” što će izgraditi novi kompleks koji će ulepšati opštinu Voždovac, zajedno sa Sportskim centrom „Šumice” koji je takođe rekonstruisan. 

– U proteklih šest godina smo na teritoriji opštine Voždovac zajedno sa „Zelenilom” i na incijativu naših građana uradili oko 60 novih dečjih igrališta. Nadam se da ćemo u narednom periodu saradnju proširiti na neke delove kao što su podavalski delovi opštine Voždovac i imamo obećanje od grada da ćemo i tamo uraditi neka dečja igrališta. Na Voždovcu je rekonstruisano i 16 osnovnih škola i dali smo akcenat na tome da naša deca treba da se bave sportom – rekao je Savić i dodao da će ovaj cenatar biti uređen po principu sportskih terena i trim staza na Banjici.
Direktor JKP „Zelenila – Beograd” Slobodan Stanojević istakao je da će se uraditi tri celine. Jedna je zona za slobodno puštanje pasa, zatim teretana na otvorenom i najmodernija dečija igrališta.

– Radićemo oko sedam kilometara staza kroz šumu koja je ogromna, blizu 9, 8 hektara. Primenićemo novu tehologiju, a to je stabilizovana podloga koja se dobro pokazala na Ušću i koja može biti multifunkcionalna kako za obične potrebe tako i za rekreaciju. Postavićemo i 25 paviljona sa i bez nastrešice, zatim šahovske stolove gde će građani imati sve uslove da provedu jedan divan dan u netaknutoj prirodi.– zaključio je Stanojević i dodao da je investicija vredna 42 miliona dinara, a predviđeni rok je 80 radnih dana.