nedelja, 22. septembar 2019.

Održana radionica Plan održive urbane mobilnosti

Ideja Plana održive urbane mobilnosti je da se promene navike ljudi, stvore uslovi i smanji kretanje putničkim automobilom u gradu, te da se više stanovnici kreću peške, biciklokm, trotinetom, javnim prevozom, rečeno je na današnjoj radionici u Skupštini grada.

Ovom događaju prisustvovao je i član Gradskog veća Filip Marjanović.

Kako je za Beoinfo pojasnio izvršni direktor firme CEP Zoran Rubinjoni današnja radinica je posvećena merama kako bismo se više kretali na zdrav način i manje  koristili automobil.

– Mi predlažemo mere, a sve u cilju da budemo u zdravijem gradu, zdravije živimo, da bude manje zagađenja, da se smanji efekat staklene bašte, emisija štetnih materija i ugljen-dioksida. Projekat će trajati još oko šest meseci kada bi trebalo da ga usvoji Skupština grada. Investitor Plana je Grad Beograd – Sekretarijat za saobraćaj. CEP i CESTRA su firme koje rade na tom plnu i trenutno smo negde na sredini ovog posla – pojasnio je Rubinjoni.

Prema njegovim rečima, današnja radionica je deo aktivnosti u okviru Plana održive urbane mobilnosti, a dešava se u vreme kada se u celoj Evropi obeležava Evropska nedelja mobilnosti.

– Mi smo proteklih meseci imali nekoliko radionica, anketa, razgovore sa ljudima i to je nešto što ovu vrstu planiranja razlikuje od klasičnog, jer se sve dešava otvoreno i transparentno. Jedan od načina da to bude transparentno su ove radionice. Danas je na Trgu republike postavljen štand gde dajemo informacije građanima u vezi sa ovom temom, a sledeće srede je javna raspava u Skupštini grada sa idejom da se ljudi izjasne o merama – naglasio je Rubinjoni.

Predstavnik Sekretarijata za saobraćaj Gordana Marković je rekla da je je taj Sekretarijat u okviru svojih nadležnosti pokrenuo inicijativu za izradu Plana održive urbane mobilnosti. 

– Ta aktivnost održava se izvesno vreme, a jedna od akcija koja je bila neophodna da se održi jeste promocija urbane mobilnosti gradova. Ove nedelje je Nedelja mobilnosti sa ciljem da se poveća pešačenje, upotreba bicikala, javnog gradskog prevoza, električnih vozila kako bi se smanjila štetna emisija i tako doprinelo zdravlju čoveka – istakla je ona.

Učesnici su nakon radionice, u okviru obeležavanja Dana bez automobila, prošetali do Trga republike odakle je krenula biciklijada. Na Trgu je za sugrađane rganizovana besplatna kontrola rada menjača i kočnica bicikala, kao i merenje šećera u krvi i pritiska pre i posle biciklijade ili pešačenja.