ponedeljak, 7. oktobar 2019.

Počeo Jesenji kamp na Velikom ratnom ostrvu

Javno komunalno preduzeće „Zelenilo – Beograd” do 10. oktobra, od 10 do 17 časova, organizuje tradicionalni Jesenji kamp na Velikom ratnom ostrvu. Učesnici ovog kampasu predstavnici stručnih institucija i oko 60 studenata i profesora sa Tehnološko-metalurškog, Biološkog, Geografskog, Šumarskog fakulteta, zatim Fakulteta za primenjenu ekologiju „Futura”, Visoke turističke škole, Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju i Instituta za šumarstvo.

Učesnike kampa pozdravili su predstavnici ovog preduzeća, Sekretarijata za zaštitu životne sredine i Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Cilj kampa jeste sticanje dodatnog znanja van redovnog nastavnog programa fakulteta ,što doprinosi širini sagledavanja problema zaštite i očuvanja kulturne i prirodne baštine Srbije. Tema ovogodišnjeg tradicionalnog kampa jeste „Upravljanje zaštitom prirodnih dobara na području grada Beograda”.

„Pred čovečanstvom danas je težak zadatak i velika odgovornost da sadašnje stanje očuvamo, da svojim aktivnostima omogućimo prirodi samoobnavljanje i, gde je to moguće, saniramo postojeće stanje. U tom procesu može se pomoći prirodi kreiranjem sistema mera zaštite. Osnovna i prva mera zaštite jeste stavljanje pod zaštitu određenih bio-geografskih celina. Zaštita prirode je kompleks državnih, međunarodnih i uopšte društvenih mera, usmerenih na racionalno korišćenje prirode, na njenu obnovu, umnožavanje i zaštitu prirodnih resursa u korist ljudskog društva”, navodi se u saopštenju „Zelenila – Beograd”.

Prirodno dobro Veliko ratno ostrvo, zaštićeno 2005. godine, sastoji se od dve rečne ade, Velikog i Malog ratnog ostrva.  Ukupna površina zaštićenog prirodnog dobra iznosi 211 hektara. Pojava čestog plavljenja ostrva u znatnoj meri utiče na prisustvo retkih i značajnih fitocenoza, biotopa i pojedinačnih primeraka flore i faune, što čini ovaj prostor naročito značajnim.