subota, 12. oktobar 2019.

Radojičić: Posao rekonstrukcije „Pobednika” izuzetno važan jer predstavlja krunu celokupne istorije Beograda

Spomenik „Pobednik” predstavlja krunu celokupne istorije, kulture i umetnosti koja krasi Beograd i zato je izuzetno važno da posao rekonstrukcije spomenika uradimo na pravi način kako bi i narednih sto godina „Pobednik” ponosno stajao na ovom veličanstvenom mestu, rekao je gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić gostujući u emisiji „Žikina šarenica”. 

On je istakao da se svi nadamo da u budućnosti neće biti tih strašnih trenutaka koji su pratili našu istoriju ovih više od devedeset godina od kada je spomenik postavljen i da neće biti novih „rana” na njemu, poput trideset rupa od metaka iz Drugog svetskog rata, kao ni skoro četrdeset bombardovanja koja su ovaj prostor zadesila. 

Gradonačelnik je podsetio da je na ovom platou u posednjih nedelju dana imao više susreta sa svetskim državnicima.  

– Kalemegdan je posetio predsednik Jermenije sa vojom delegacijom, supruga predsednika Turske Emina Erdogan sa suprugom našeg predsedika Tamarom Vučić, a bio je i ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko, sa kojim sam otvorio izložbu arhivskih fotografija sovjetskih ratnih dopisnika posvećenu 75. godišnjici oslobođenja Beograda u Drugom svetsku ratu. Uskoro obeležavamo taj jubilej i na ovoj izložbi su fotografije iz tog perioda koje nas podsećaju na radosnu atmosferu kada je naš grad oslobođen – rekao je Radojičić, koji je ovom prilikom pozvao Beograđane da pogledaju ovu veličanstvenu izložbu.

On je istakao da se Kalemegdan stalno obnavlja i uređuje, obnovljeno je Malo i Veliko stepenište, uređen plato, česma Mehmed-paše Sokolovića, sređuje se svaki deo ovog prostora na kojem je svaki metar isprepletan istorijom.

– U ovom trenutku se najviše radi na stazama, jer je ovo ipak najveći park u ovom delu Evrope. Reč je o približno 28 hiljada kvadratnih metara površine koja će u narednom periodu biti uređena. Isto tako sistemski ćemo raditi i na uređenju i obnovi ostalih istorijski značajnih mesta, s obzirom na to da su neke prethodne vlasti ostavile mnogo nedovršenih stvari, nezapočetih, a bilo je u prethodnom periodu pravo vreme da se krene sa tim rekonstrukcijama. Mi ćemo, kao i do sada, u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda, u čije stručnjake imamo veliko poverenje, raditi na tome i u narednom periodu – poručio je gradonačelnik Radojičić.

On je iskoristio priliku da u ime građana još jednom čestita slavnom piscu Peteru Handkeu na dobijanju Nobelove nagrade za književnot, podsećajući na to da je ovaj pisac u vreme najžešće kampanje protiv našeg naroda imao hrabrosti da se tome suprotstavi.