petak, 18. oktobar 2019.

Beograd brojnim manifestacijama obeležava „Dane slobode 2019”

Predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević i zamenik gradonačelnika Goran Vesić najavili su na današnjoj konferenciji za novinare program predstojećeg obeležavanja oslobođenja Beograda u Prvom i Drugom svetskom ratu. Pod nazivom „Dani slobode 2019”, obeležavanje počinje 18. oktobra i traje do 1. novembra, uz niz manifestacija, među kojima je i memorijalni defile „Pobeda sloboda” 20. oktobra u 12 časova.

Konferenciji za novinare prisustvovala je i zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović, a prisutnima su se obratili dramski pisac Milovan Vitezović, dirigent Bojan Suđić i umetnički direktor Aleksandar Gatalica.

Nikola Nikodijević je istakao da je veoma ponosan što je Skupština grada donela odluku da se ponovo obeležavaju ovi važni datumi za našu državu i našu prestonicu.

– Na dostojanstven način odužujemo se vojnicima i herojima koji su nam doneli slobodu. Nadam se da nikada više neće biti perioda kada Beograd neće slaviti „Dane slobode” samo zato što u tome neko ne vidi politički interes – rekao je Nikodijević.

On je naglasio da je veoma emotivno da se toga dana susrećemo sa preživelim borcima iz Drugog svetskog rata i sa njima učestvujemo u „maršu pobednika”.

– Kao narod dali smo veliku žrtvu da bi se moderna Evropa izgradila na tekovinama antifašističke borbe, tako da nemamo zbog čega da se stidimo, već, naprotiv, treba da se ponosimo – istakao je Nikodijević. 

Predsednik Skupštine grada ocenio je da bi nas vreme preteklo i zaboravilo naše zasluge i veliku žrtvu da nismo počeli da obeležavamo „Dane slobode”. Prema njegovim rečima, grad je imao zadatak da organizuje što bogatiji program sa što različitijim tematskim sadržajem posvećenim upravo oslobođenju Beograda u svetskim ratovima.

– U danima koje obeležavamo sećamo se i saveznika koji su pomagali srpskom narodu, kao i ličnosti koje su spone između našeg i savezničkih naroda – poručio je Nikodijević i pozvao sve građane da učestvuju u kulturnim događajima, jer su svi besplatni, a biće i spektakularni.

On je istakao da će ovogodišnju proslavu uveličati premijer Ruske Federacije Dmitrij Medvedev, koji stiže sutra i koji će zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem učestvovati na brojnim manifestacijama u Beogradu. To je još jedan pokazatelj, ocenio je Nikodijević, da je ovaj datum važan i drugim državama, čak za čitavu istoriju sveta, a ne samo za Srbiju.

Goran Vesić je podsetio da se od 2014. godine posebna pažnja posvećuje 20. oktobru, Danu oslobođenja u Drugom svetskom ratu, koji se slavi s ponosom, što je ranije i bio slučaj. Sramota je još veća, dodao je Vesić, u vezi sa oslobođenjem Beograda u Prvom svetskom ratu, sa 1. novembrom, jer se taj datum ni na koji način nije obeležavao, što pokazuje da nismo mnogo vodili računa o svojoj istoriji.

Zamenik gradonačelnika je podsetio da je i prošle godine organizovana manifestacija „Dani slobode”, ali da je ove godine zapravo ona prvi put zvanična.

– Jedna od najvažnijih aktivnosti jeste to što se u svim beogradskim školama jedan školski čas posvećuje danima oslobođenja Beograda. To je najvažnija stvar jer deca treba da znaju ko su bili ljudi koji su dali živote za slobodu u oba svetska rata. Prošle godine doneli smo odluku da dva datuma spojimo u jedno obeležavanje, a simbolika toga jeste što ćemo napraviti svojevrsno nacionalno pomirenje i da slavimo slobodu, jer je naše društvo često tragično podeljeno. Društvo koje želi da napreduje, trebalo bi da slavi zajedničke vrednosti – rekao je Vesić.

On je izrazio naročito zadovoljstvo što su Vitezović i Gatalica prihvatili da učestvuju u kreiranju programa, čime su dali neprocenjiv doprinos da on zaista bude umetnički. Zahvalnost pripada i Bojanu Suđiću i Simfonijskom orkestru RTS-a, a program koji će oni izvesti, ocenio je Vesić, biće nešto što dosad nije viđeno u Srbiji. Vesić je najavio da dolazi i ruski vojni ansambl „Aleksandrov”, koji će na Trgu republike imati svoj nastup, što će svakako biti atrakcija.

– Na sve značajnije spomenike iz dva svetska rata biće položeni venci i odata počast žrtvama. Očekuje nas i postavljanje nove spomen-ploče na rekonstruisanom Trgu republike, i to na mestu gde su 1944. godine sahranjeni crvenoarmejci. Na tom mestu počivali su do 1954. godine, kada je napravljeno Groblje oslobodilaca na koje su tela preneta. Slaveći slobodu, slavimo i našu umetnost koja se razvija u slobodnom Beogradu. Istovremeno, ti dani imaju i obrazovni karakter, da mlade generacije uče i budu spremne da se odupru raznim revizijama istorije, koje su, nažalost, prisutne u 21. veku – kazao je Vesić.

Aleksandar Gatalica je naglasio da je sa zadovoljstvom prihvatio poziv da bude umetnički direktor „Dana slobode 2019”.

– Mislim da je ideja da se napravi manifestacija između dva važna datuma u istoriji Beograda, 20.  oktobra i 1. novembra, zaista odlična. To je ujedno i odličan povod da se podsetimo svega što je ostalo nakon 20. veka, koji se često naziva vekom ideologija. Ono što je karakteristično za period nakon 20. veka i što je konstanta u tom periodu jeste sloboda. Pokušali smo da skrenemo pažnju na oba datuma kada je Beograd oslobađan i da neke pomalo zaboravljene stvari prezentujemo publici – rekao je Gatalica.

Dramski pisac Milovan Vitezović osvrnuo se na njegov projekat „Od slobode do slobode”, navodeći da veza tog projekta sa Beogradom počiva upravo na datumima koji će biti proslavljeni tokom „Dana slobode 2019”, i da  se projekat bazira na učešću njegovih predaka u oslobođanju Beograda posle Kolubarske bitke. 

Dirigent Bojan Suđić najavio je da će u posebno osmišljenom programu biti izvedene vanvremenske kompozicije koje bude najlepše emocije, kao i da je muzika uvek bila važna u obeležavanju važnih trenutaka u istoriji jednog naroda.