petak, 18. oktobar 2019.

Regionalna unija teatara formirana u Beogradu

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević prisustvovao je večeras u Starom dvoru potpisivanju protokola o poslovnoj saradnji šest pozorišta sa prostora nekadašnje Jugoslavije i formiranju Regionalne unije teatara.

Domaćin svečanosti bio je direktor Beogradskog dramskog pozorišta Jug Radivojević, koji je tvorac ideje o Regionalnoj uniji teatara.
Nikodijević je ukazao da se ideja rodila kod Juga Radivojevića, i koju je uspeo veoma brzo da realizuje.

–Uspeo je u svojoj nameri i veoma smo zadovoljni što kultura najbrže otvara vrata među ljudima i spaja narode. Ovaj momenat čini mnogo za poboljšanje odnosa među narodima u region – istakao Nikodijević.

Milorad Damjanović, glumac Beogradskog dramskog pozorišta i član Upravnog odbora tog teatra istakao je da je prvi cilj unije da publika BDP-a i Beograda vidi reprezenativne predstave iz regiona.

On je najavio da će prvi festival unije biti u Beogradskom dramskom pozorištu od 1. do 6 decembra, koji će otvoriti predstava „Liliom” u režiji Ane Tomović. Drugi cilj unije je, prema njegovim rečima, tesna saradnja između pozorišta kroz koprodukcije.

Jug Radivojević je dodao da je Beogradsko dramsko pozorište od svog nastanka imalo tendenciju da bude inovativno i da ide u korak s vremenom. 
–Zahvalio bih svojim kolegama koji su brzo prepoznali odličnu ideju. Današnje stvaranje unije događaj je od velike važnosti za kulturu čitavog regiona – istakao je Radivojević.

Protokol su potpisali Sofija Kunovska iz skopskog Dramskog teatara, Vedran Fajković iz sarajevskog Kamernog teatara 55, Dušan Kovačević iz Gradskog pozorište iz Podgorice, Barbara Hing Samobor iz Mestnog gledališča iz Ljubljanae, Duško Ljuština iz Kazališta Ulyšes (Zagreb/Brioni) i Jug Radivojević iz Beogradskog dramskog pozorišta.