ponedeljak, 21. oktobar 2019.

Vesić: U rakovičke vrtiće i škole za godinu dana uložena skoro dva miliona evra

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić obišao je danas vrtić „Petlić” na Petlovom brdu gde su u toku radovi na rekonstrukciji ovog objekta. Obilasku su prisustvovali i član Gradskog veća Filip Marjanović, gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak, predsednik opštine Rakovica Vladan Kocić, kao i direktorka PU „Rakovica” Radmila Aranđelović.

Vesić je istakao da je vrtić „Petlić” jedan od starijih beogradskih vrtića, koji je izgrađen 1972. godine, a u koji se, osim tekućeg održavanja, nije mnogo ulagalo.

– Na teritoriji opštine Rakovica u vrtiće ide 4.500 dece, a ovaj vrtić pohađa njih 300. Objekat zahteva rekonstrukciju jer ima vlage po zidovima, krov prokišnjava, prozori  i dečji ormarići nisu zamenjeni i sve to je zahtevalo da bude modernizovan i obnovljen. Kako sve ne biva odjednom i kako ništa ne može da se uradi za jedan dan, primer ovog vrtića govori o tome kako su nekada potrebne godine da bi se uredila tehnička dokumentacija, jer je on 2012. godine bio upisan kao zdravstvena institucija, te je tadašnji predstavnik opštine Milosav Miličković pokrenuo inicijativu da se objekat prvo upiše kao predškolska ustanova, da bismo onda dobili građevinsku dozvolu i krenuli u rekonstrukciju. U vrtić ćemo uložiti 42 miliona dinara, radovi će trajati četiri meseca, što znači da će najkasnije do kraja februara deca biti u svom novom, rekonstruisanom vrtiću – kazao je Goran Vesić.

On je podsetio da su republika i grad na teritoriji ove opštine tokom ove godine uložili u vrtiće i škole skoro dva miliona evra, naglasivši da je predškolsko obrazovanje od velike važnosti jer ono počinje već od treće ili četvrte godine deteta.

– Trenutno više od 70 odsto predškolske dece u Beogradu ide u vrtiće. Vlada Republike Srbije dala je obavezu svim lokalnim samoupravama da do 2025. godine toliko njih ide u vrtiće. Mi smo tu obavezu ispunili već sada, a Grad Beograd je raspisao tender i obezbedio novac za izgradnju 17 novih vrtića, koji će biti kombinovano zidani. U ovom trenutku smo dobili izvođače za projektovanje i izgradnju četiri vrtića u Filmskom gradu, na Bežanijskoj kosi, Novom Beogradu i u Obrenovcu i čim se projektovanje završi za svaki od njih, počinjemo izgradnju. Takođe, s obzirom na to da smo roditeljima platili skoro dve milijarde dinara od ukupno skoro tri, na osnovu toga što je prethodna vlast naplaćivala vrtiće duplo skuplje, sada ćemo imati više novca za ulaganje u vrtiće. Samo za taj novac mogli smo izgraditi 15 vrtića, a sada nastavljamo sa uređivanjem ovih objekata i zadovoljan sam kada nam tokom svojih poseta strane delegacije pohvale kako uslove tako i kvalitet rada sa decom. Takođe, nastojimo i da vaspitačicama poboljšamo materijalne uslove, plate će biti povećane, mi smo isplatili i solidarnu pomoć i zaista se trudimo da tim ženama koje rade posao koji ne može nikakvim novcem da se plati pokažemo da  društvo ceni ono što one rade – kazao je Goran Vesić.

Predsednik opštine Rakovica Vladan Kocić podsetio je da će radovi obuhvatiti popravku krova, zamenu elektroinstalacija, prozora i vrata, postavljanje novih podova i krečenje.

– Novčana sredstva je obezbio Grad Beograd i Sekretarijat za obrazovanje. Samo uz pomoć uspešne saradnje opštine i grada, možemo uspešno rešavati problem i zahteve naših sugrađana. Zbog renoviranja objekta, mališani iz ovog vrtića su smešteni u tri druga vrtića – „Labudić” na Labudovom brdu, „Oraščić” i „Duško Raković” na Vidikovcu. Investiranje u kvalitetno predškolsko vaspitanje, kao i u obrazovanje predstavlja jednu od najboljih i najvažnijih investicija za budućnost. Pored ulaganja u predškolske ustanove, u toku su radovi na kompletnom renoviranju osnovne škole, takođe na Petlovom brdu – OŠ „Vladimir Rolović”, a nadam se uskoro da ćemo renovirati i OŠ „Branko Ćopić” na Vidikovcu. I nećemo stati sa tim, jer imamo ambiciozne planove za budućnost, pa je tako u planu i  izgradnja  vrtića na Miljakovcu 3 za mališane ovog naselja i Sunčanog brega, kao i vrtića u Resniku – istakao je Kocić.