ponedeljak, 21. oktobar 2019.

Beograd dobija mrežu „pametnih klupa”

Nakon Londona, Beograd će biti prvi grad koji će dobiti mrežu „pametnih klupa” koje će građanima i gostima našeg grada učiniti boravak na gradskim ulicama komfornijim. 

„Pametne klupe” koriste solarnu energiju i omogućavaju građanima da dopune baterije na mobilnim uređajima i koriste besplatan internet. Takođe, „pametne klupe” prate brz život grada i pružaju mogućnost svima da uz predah na klupi dobiju podatke o temperaturi, vlažnosti vazduha i nivou buke. 

Nove tehnologije su sastavni deo naših života i grad u kojem živimo trebalo bi da prati njihov razvoj i pruža održiva rešenja kako bi postao udobnije i poželjnije mesto za život i, pre svega, olakšao ljudima obavljanje dnevnih obaveza. „Pametne klupe” su samo jedan korak u tom pravcu i očekuje se da u budućnosti Beograd ima čitavu mrežu u različitim delovima grada koje će činiti jedinstvenu infrastrukturu za uvid u podatake o životnoj sredini, lakše povezivanje putem modernih tehnologija i ugodniji boravak na javnim površinama.

Održivi izvori energije nisu samo trend, već potreba velikih urbanih sredina. Solarna energija kojom se napajaju „pametne klupe” je idealno rešenje, jer ne zahteva održavanje i potpuno je besplatna. Pre tri godine, London je prepoznao ove vrednosti i u saradnji sa srpskom start-ap kompanijom „Strawberry energy” lansirao mrežu od 40 klupa koje do sada imaju preko pola miliona korisnika.

Osim za građane, „pametne klupe” su značajne i za turiste koji će imati prilike da na klupi naprave predah i dopune bateriju na telefonu. Ono što je možda i najvažnije za svakoga ko posećuje neku stranu zemlju jeste to da će moći da se posluži besplatnim i brzim internetom. „Pametna klupa” je korisna za svakog, a takođe pogoduje i životnoj sredini jer koristi solarnu energiju.

Uz podršku kompanija partnera – banke „Erste” i „Schneider Electric Srbija”, korišćenje mreže „pametnih klupa” je besplatno.