utorak, 22. oktobar 2019.

Grad Beograd izdvojio više od 70 miliona dinara za rekonstrukciju objekta Vazduhoplovne akademije

Član Gradskog veća Dragomir Petronijević, sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak, pomoćnica ministra prosvete za dualno obrazovanje Gabrijela Grujić i ekspert za dualno obrazovanje Ursula Renold danas su otvorili rekonstruisani objekat Vazduhoplovne akademije, koji će služiti za potrebe školovanja učenika ove srednje škole u konceptu dualnog obrazovanja. Vazduhoplovna akademija broji skoro devet stotina učenika i svi se školuju po ovom sistemu. 

Dragomir Petronijević poručio je tom prilikom da će u ovakvim uslovima uspesi dece biti još bolji u budućnosti. 

– Četvrta industrijska revolucija je u punom jeku, a ono što vidimo kao šansu jeste da obrazovanjem, ovakvim srednjim stručnim školama i centrima za obuku uhvatimo korak sa Evropom i svetom. Dovodimo iz godine u godinu sve više investitora, ali naša dodata vrednost jesu upravo naši mladi ljudi. Želimo da im omogućimo da i ovde mogu da uče kao bilo gde drugde – rekao je Petronijević.

On je ocenio da svaki potencijalni investitor najpre proverava kadrove kojima raspolažemo. Zato, najavio je Petronijević, predstoji ulaganje u edukativni centar u ovoj školi, ali i na nivou čitavog grada, koji bi spojio kompanije i mlade ljude. 

Slavko Gak je precizirao da je Grad Beograd u prethodne dve godine u ovu školu uložio više od 70 miliona dinara. 

– Učenici ove škole postižu vrhunske rezultate, a verujemo da će u novim, znatno boljim uslovima, biti još  i bolji. Do kraja ove godine izdvojićemo još 11,5 miliona dinara u opremanje, a tokom sledeće godine plan je da škola dobije i veliki trening centar – rekao je Gak.

Kada je reč o obrazovnim ustanovama, on je naveo da je u toku veliki investicioni talas, radi se 365 dana u godini, a u 2019. uloženo je bezmalo 800 miliona dinara u osnovne i srednje škole, kao i u predškolske ustanove, i dodao da će se u ovo pravcu nastaviti, jer naša deca zaslužuju odlične uslove za učenje, poručio je Gak. 

Gabrijela Grujić je iznela podatak da Vazduhoplovna akademija već dugi niz godina uspešno obrazuje kadrove za potrebe vojske i policije, ali i kompanije „Er Srbija”, Aerodroma „Nikola Tesla” i JAT tehnike. 

– Najvažnije je da filozofija obrazovanja postane filozofija života svakog mladog čoveka koji se školuje u Srbiji. Vazduhoplovna akademija postaje trening centar za razvoj vazduhoplovstva i, nadam se, lider u regionu. Ovo predstavlja još jedan dokaz da dualno obrazovanje doživljavamo kao dodatu vrednost na kvalitetno srpsko obrazovanje – navela je ona. 

Direktor akademije Goran Cvijović naglasio je da je povod za današnji događaj s jedne strane obnova objekta, a s druge potpisivanje ugovora o dualnom obrazovanju sa MUP-om. To je misija Vazduhoplovne akademije kao stručne škole – da u svakom trenutku bude spremna da odgovori na zahteve kompanija i tržišta, s krajnjem ciljem da mladi ostanu u zemlji. 

Ursula Renold je navela da je veoma impresionirana onim što je videla u rekonstruisanom objektu, te da bi i Švajcarska mogla da se pohvali ovakvom obrazovnom ustanovom. Ona je čestitala Gradu Beogradu i resornom ministarstvu i najavila da je mnogo toga urađeno, ali da predstoji još posla da se ojača dualno obrazovanje koje donosi mnoge prednosti za ekonomiju zemlje. Takođe, dodala je da model Srbije mnoge zemlje iz regiona žele da slede. 

Događaju su prisustvovali podsekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Igor Raičević i prestavnici kompanije „Festo”.