nedelja, 27. oktobar 2019.

Tokom vikenda već četiri hiljade ljudi učestvovalo u anketi o budućnosti Starog savskog mosta

Na sajtu Grada Beograda u toku je anketa o budućnosti Starog savskog mosta, a građani se odlučuju za jednu od ponuđene dve varijante, rekao je danas glavni urbanista Marko Stojčić. Kako je precizirao, anketa sa dva moguća rešenja objavljena je u petak.

– Prvo rešenje predviđa da se most prebaci u park Ušće i da predstavlja svojevrsnu skulpturu u prostoru, dok bi ispod njega bili novi kulturno-turističko komercijalni sadržaji. U tom slučaju gradio bi se novi pešačko-biciklistički most od Bloka 70 do Ade Ciganlije. Drugo rešenje podrazumeva da se upravo Stari savski most prebaci na pomenutu lokaciju – naveo je Stojčić.

On je u izjavi za TV „Prva” dodao da oba rešenja otprilike koštaju isto. 

– Namera nam je bila da se građani uključe u odlučivanje, jer je ovo dosta važna stvar – rekao je Stojčić.

On se osvrnuo i na predlog o kojem se govori po društvenim mrežama da Stari savski most ostane gde jeste, navodeći da ta opcija nije moguća jer je ova veza veoma važna za Beograd i neophodno je da most bude proširen. 

– U nastavku Ulice Vladimira Popovića gradi se kružni tok koji saobraćaj usmerava ka budućem mostu, koji će imati četiri saobraćajne trake, biciklističku stazu i trotoare. On nadalje nastavlja u tunel, koji je najvažnija stvar koju ćemo raditi, kako bi se smanjilo saobraćajno zagušenje i ekološki znatno popravilo stanje u centru grada – rekao je Stojčić, podsećajući da će tunel počinjati kod Ekonomskog fakulteta i završavati se u Despota Stefana.  

Glavni urbanista je naveo da će se odluka građana ispoštovati.

– Tokom vikenda već je glasalo oko četiri hiljade ljudi, zbog čega im iskreno zahvaljujem – naglasio je Stojčić.

Glasanje traje do 15. decembra. Sledeće godine počinje izgradnja novog mosta, a tek u poslednjoj fazi stari most će se ukloniti, tako da će biti maksimalno u funkciji sve dok ne bude morao da se demontira zbog novog.