utorak, 12. novembar 2019.

Usklađivanje gradskih odluka sa novim statutom i Zakonom o glavnom gradu

Gradski odbornici usvojili su na današnjoj sednici Skupštine grada Odluku o izmenama Odluke o snabdevanju toplotnom energijom u gradu Beogradu. Sekretarka za energetku Nina Jandrić pojasnila je da je u pitanju usklađivanje sa Zakonom o energetici, Zakonom o glavnom gradu i Statutom Grada Beograda.

– Naime, Grad Beograd je Zakonom o energetici dobio kao izvornu delatnost izdavanje energetskih dozvola za proizvodnju, snabdevanje, distribuciju toplotne energije od 0,1 do 1 megavat. Na osnovu toga, u obavezi smo da donesemo ko je nadležan u drugom stepenu u vezi sa žalbom za izdavanje ovih dozvola. To je po Statutu Grada Beograda i Zakonu o lokalanoj samoupravi  Gradsko veće Grada Beograda. Tako je sada i rok za izjavljivanje žalbe na rešenje kojim se izdaje energetska dozvola petnaest dana umesto osam dana, kako je bilo propisano ranije – pojasnila je Nina Jandrić i dodala da je Gradsko veće u drugom stepenu nadležno i za žalbe na osnovu rešenja koje izdaje JKP „Beogradske elektrane”.

Gradska sekretarka za zdravstvo Vera Dražić obrazložila je na današnjoj sednici izmenjenu i dopunjenu Odluku o osnivanju Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju, kao i Rešenje o davanju saglasnosti na Odluku o izmeni Statuta Apoteke „Beograd”. Novi zakon o zdravstvenoj zaštiti nalaže da domovi zdravlja i zavodi prelaze u nadležnost republike.

– Budući da i Zavod za biocide koji je u gradu radio poslove dezinsekcije, dezinfekcije i deratizacije prelazi u nadležnost republike, on više nema isključivo pravo na to, kao ni nad poslovima monitoringa štetnih organizama u Beogradu. Ova odluka primeniće se po objavljivanju u „Službenom listu Grada Beograda” od 1. decembra – istakla je ona. 

Vera Dražić je obrazložila i da je zbog promene Bojanske ulice u Ulicu Velimira Bate Živojinovića, gde je sedište Apotekarske ustanove „Beograd”, moralo da dođe do promene statuta. Ona je dodala da republika ne preuzima osnivačka prava nad ovom ustanovom, već da ona ostaje u nadležnosti grada. 

Sekretar za upravu Nikola Prelević naveo je da je izmenjena i Odluka o Gradskoj upravi zbog usklađivanja sa Statutom Grada Beograda i Zakonom o glavnom gradu. Odluka se menja u domenu Sekretarijata za zaštitu životne sredine. Na sednici je dato i pozitivno mišljenje na predloge za izmene i dopune Zakona o teritorijalnoj organizaciji.