petak, 15. novembar 2019.

Visoke arhitektonske vrednosti aktuelnih projekata u Beogradu

Glavni urbanista Marko Stojčić održao je večeras stručnu prezentaciju u okviru Četvrtog balkanskog arhitektonskog bijenala (BAB) pod nazivom  „Aktuelni projekti u Beogradu”. Marko Stojčić je tom prilikom precizirao da se bijenale održava na svake dve godine u Beogradu, a ovogodišnja posebnost jeste što su domaćini crnogorske arhitekte. 

– Ovo je prilika da se uporedi šta je to što rade naše kolege iz zemalja pre svega bivše Jugoslavije, ali i onih u okruženju. Beograd je danas veliko gradilište, mnogo veće nego gradovi okolnih država, pa čak i pojedinih evropskih zemalja, imajući posebno na umu da se u Beogradu gradi skoro dva miliona kvadrata svake godine što je za mnoge nedostižno. Upravo ta količina kvadrata jeste prilika da se razvije arhitektonska struka, koja je ranije bila malo poklekla – istakao je Stojčić u izjavi za Beoinfo. 

Istovremeno, dodao je on, to je šansa i za mlade stručnjake da učestvuju u javnim projektima, bilo da je reč o javnim objektima ili javnim gradskim prostorima. Kad je reč o potonjem, Stojčić je akcentovao jedan od projekata, možda najvažniji u narednoj godini – linijski park u dužini od četiri i po kilometara, na kojem će raditi više desetina mladih arhitekata. 

– To će biti prilika za mlade da u svom gradu urade nešto i steknu važno iskustvo, što će umnogome doprineti tome da imamo arhitektonsku struku od evropskog značaja. Svaki projekat koji se trenutno radi u Beogradu je visokih arhitektonskih vrednosti. Očekujemo da će savremena arhitektonska dostignuća, kojima težimo, biti primećena i da će biti za pokazivanje i prikazivanje i na drugim bijenalima širom sveta – naveo je Stojčić.  

Tema ovogodišnjeg bijenala, koje se održava se od 14. do 21. novembra u zdanju nekadašnjeg bioskopa „Balkan”, jeste „Dekodiranje Balkana”. BAB je međunarodni stručni skup u kojem učestvuju glavni urbanisti gradova svih susednih zemalja, a obuhvata stručnu izložbu, na kojoj će se predstaviti 220 originalnih arhitektonskih projekata i nameštaja unikatnog dizajna, kao i naučnu konferenciju i prateće događaje.