sreda, 4. decembar 2019.

Vračar prvi dobio „digitalne” kontejnere

Glavni urbanista Marko Stojčić, zajedno sa direktorom „Gradske čistoće” Markom Popadićem i predsednikom opštine Vračar Milanom Nedeljkovićem, prisustvovao je danas puštanju u rad obnovljenih podzemnih kontejnera u Njegoševoj ulici na Vračaru, koje će uz pomoć specijalnih ključeva moći da koriste samo stanari okolnih zgrada. Reč je o „digitalnim” kontejnerima za klasičan komunalni otpad, dok će podzemni kontejneri za odlaganje reciklabila biti dostupni svim korisnicima.

Stanari NJegoševe ulice na Vračaru među prvima su u Beogradu dobili kontejnere koji funkcionišu po principu otvaranja i zatvaranja na karticu, a glavni urbanista Marko Stojčić istakao je kako je ovaj projekat od velike važnosti za grad.

– Beograd u svim segmentima insistira na tome da sve bude potpuno uređeno u komunalnom smislu, i zato je urađen pilot-projekat sa deset kontejnera za komunalni, i deset kontejnera za reciklažni otpad – istakao je Stojčić.

Kako je dodao, upotrebu kontejnera na otključavanje imaće samo stanari iz okolnih zgrada.

– Ne mogu ih koristiti prodavci sa pijace, ni ugostiteljski objekti. Oni moraju da potpišu poseban ugovor kako bi mogli da odlažu svoj otpad – precizirao je Stojčić.

Prema njegovim rečima, ovakva akcija će, u saradnji sa JKP „Gradska čistoća”, biti proširena.

– Imamo Topličin venac kao nedavno rekonstruisan ambijent, koji nije potpuno rešen u smislu odlaganja otpada. Planovi za budućnost su da se korišćenje kontejnera po principu ključa primeni i u ostalim delovima grada – istakao je Stojčić.

Ubacivanje otpada u „digitalni” kontejner moguće je kada se prisloni kartica na mesto namenjeno za to, u trajanju od jedne sekunde. Takođe, kartice se ne mogu faslifikovati. 

Kontejneri sa sistemom zaključavanja deo su pilot-projekta koji Grad Beograd sprovodi po modelu svetskih metropola. Kontejneri u centralnim gradskim opštinama su preopterećeni jer ih, osim stanara okolnih zgrada, nedozvoljeno koriste i brojni ugostiteljski objekti, naveo je Marko Popadić.

– Tagove, odnosno specijalne ključeve pomoću kojih će moći da se koriste podzemni kontejneri za komunalni otpad, dobilo je oko hiljadu domaćinstava u delu Njegoševe ulice na opštini Vračar. U kontejnerima se nalaze i specijalni senzori preko kojih će naši radnici dobijati podatke o popunjenosti kontejnera, na osnovu čega će biti planirano pražnjenje, pa se neće stvarati zastoj u saobraćaju u ovoj, inače, prometnoj ulici. Takođe, na ovaj način biće obezbeđeno efikasnije i rentabilnije poslovanje – rekao je Marko Popadić.

On je dodao da će se na ovaj način rešiti i problem nagomilavanja otpada, jer je na trotoarima postavljeno dovoljno korpica za odlaganje sitnog otpada za prolaznike, kao i podzemnih kontejnera namenjenih za odlaganje reciklabila koji se nalaze pored zaključanih kontejnera.

– Svako domaćinstvo je dobilo po dva ključa, a sva pravna lica su u obavezi da sa nekim od operatera potpišu ugovor o odnošenju otpada, te da otpad više ne odlažu u kontejnere koji su namenjeni za odlaganje komunalnog otpada sakupljenog od domaćinstava. Ovo je do sada stvaralo veliki problem koji će, nadamo se, ovim projektom biti trajno rešen – naglasio je Popadić.

S obzirom na to da se radi o eksperimetalnom projektu, JKP „Gradska čistoća” će pratiti realni učinak, te će na osnovu rezultata razmotriti mogućnost postavljanja kontejnera sa sistemom zaključavanja i na druge lokacije.