ponedeljak, 9. decembar 2019.

Gradonačelnik Radojičić: Nastavljamo da pružamo podršku preduzetnicima u Beogradu

Beograd je danas jedan od glavnih gradova 37 zemalja u kome se obeležava Evropska nedelja preduzetništva, a cilj nam je da nastavimo da pružamo podršku onima koji imaju dobre ideje i da razvijamo ovaj sektor, poručio je gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić. 

On je rekao na događaju u Kombank dvorani, povodom obeležavanja Evropske nedelje preduzetništva u Beogradu „Meetup startup”, da su mala i srednja preduzeća generatori razvoja privrede lokalnih samouprava, a da Beograd kao najveća lokalna samouprava služi kao model razvoja ostalim opštinama i lokalnim samoupravama. 

– Grad Beograd je sa Regionalnom agencijom za razvoj i evropske integracije Beograd (RAREI) učinio mnogo toga. U periodu od 2018. do 2019. godine realizovano je više od 130 obuka sa preko 1.350 polaznika, više od 900 konsalting usluga. Preko 500 početnika u poslovanju i postojećih preduzeća, uz podršku RAREI Grada Beograda, dobilo je finansijska sredstva u iznosu od blizu dve milijarde dinara bespovratnih sredstava i kredita, a više od 120 startap kompanija dobilo je finansijska sredstva za započinjanje poslovanja – naglasio je Radojičić.

Prema njegovim rečima, Beograd – kao najveća lokalna samouprava, u skladu sa opredeljenjem Vlade RS, izdvaja znatna finansijska sredstva za podršku početnicima u poslovanju i postojećim malim i srednjim preduzećima. U 2019. godini, Grad Beograd je dodelio subvencije u ukupnom iznosu od 35 miliona dinara za ukupno 37 preduzetnika, što startap kompanijama što postojećim.

Gradonačelnik je, kako je naveo, pogledao današnju izložbu u Kombank dvorani i rekao da je ponosan što je video mlade ljude sa inovativnim idejama, i dodao da je potrebno dati još više podrške onima koji žele da započnu svoj posao.

– Grad Beograd, Regionalna agencija za razvoj, Ministarstvo privrede i Privredna komora moraju da nastave sa podrškom, jer je to važno za razvoj Beograda i Srbije – zaključio je Radojičić.

Direktorka Regionalne agencije za razvoj i evropske integracije Grada Beograda Snežana Radinović rekla je da se ovaj događaj u okviru Evropske nedelje preduzetništva u Beogradu održava danas i sutra.

– Očekuje nas ozbiljna promocija preduzetnišva u Beogradu, ali i podrška ovom sektoru. U izložbenom delu Kombank dvorane nalazi se više od 25 izlagača, preduzetnika – početnika u poslovanju. Ovo je prilika da preduzetnici predstave svoje proizvode, da se upoznaju, ali i da saznaju šta ih očekuje u narednoj godini u smislu finansijske i nefinansijske podrške Republike Srbije i Grada Beograda – navela je Radinovićeva.

Prema njenim rečima, ova agencija postoji 17 godina, podržava preduzetništvo, besplatno pruža podršku u vidu obuka, treninga, mentoringa i konsaltinga. Svako ko želi da započne ili razvije poslovanje može da se obrati ovoj agenciji, istakla je Snežana Radinović.

Aleksandra Vučetić iz Ministarstva privrede je navela da sektor malih i srednjih preduzeća i preduzetništva predstavlja značajan segment srpske privrede, te da taj sektor pokazuje trend rasta.

Kako je navela, u 2018. godini osnovana su 46.434 privredna subjekta, a u prvih devet meseci ove godine 37.562.