ponedeljak, 9. decembar 2019.

Krivična prijava zbog skrnavljenja spomenika

JP „Beogradska tvrđava” podnelo je krivičnu prijavu protiv N.N. lica zbog uništavanja spomenika kulture na prostoru Beogradske tvrđave, uz uverenje da će počinioci biti pronađeni i sankcionisani, saopšteno je iz ovog javnog preduzeća. 

Ispisivanje grafita na Grobnici narodnih heroja na Kalemegdanu, koja je proglašena za spomenik kulture, predstavlja uništavanje kulturnog dobra, a grafiti će u što kraćem roku biti skinuti sa jednog od najvažnijih spomenika na Beogradskoj tvrđavi. 

Granitne ploče kojim su obložena grobna mesta Đure Đakovića (1886–1929), Ivana Milutinovića (1901–1944) i Ive Lole Ribara (1916–1943) doneta su za gradilišta Hrama Svetog Save, a poprsja su rad vajara Stevana Bodnarova iz 1949. godine.

Moša Pijade (1890–1957) je takođe sahranjen tu, a njegova bista je rad vajara Slavoljuba Stankovića.

Odlukom Skupštine Grada Beograda, Grobnica narodnih heroja, podignuta 1948. godine, proglašena je za spomenik kulture 1983. godine.
JP „Beogradska tvrđava” kontinuirano radi na sređivanju, konzervaciji i restauraciji svih delova tvrđave kako bi se osigurala bezbednost, dostupnost svih njenih delova i posetiocima omogućilo uživanje u njenim lepotama. 

Spomenici na Beogradskoj tvrđavi čuvaju sećanje na njenu dugu i burnu istoriju i zato iz ovog preduzeća apeluju na sve posetioce da ne skrnave spomenike kulture i ne uništavaju kulturno nasleđe Beogradske tvrđave i grada Beograda.