ponedeljak, 9. decembar 2019.

Radojičić: Sva deca u Beogradu moraju imati jednake uslove za pravilan razvoj

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić otvorio je danas u Starom dvoru tradicionalnu manifestaciju Prihvatilišta za decu povodom nagradnog konkursa „Snežna čarolija”. 

Događaju je prisustvovala gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević i direktorka Prihvatilišta za decu Danijela Stajković. 
Gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je domaćin ovom događaju u Starom dvoru, rekavši da prisustvo dece u Gradskoj kući donosi posebnu energiju. 

– Nekoliko puta sam imao priliku da posetim i ugostim mališane iz Prihvatilišta, a poslednji put smo se videli upravo u Starom dvoru kada su imali priliku da upoznaju ovo zdanje. Od velike je važnosti da deci iz Prihvatilišta budemo podrška i pomoć u svakom trenutku. Na konkursu je učestvovalo 700 dece koja su poslala svoja mala umetnička dela u vidu maski, pisama Deda Mrazu i novogodišnjih čestitki, koja su u današnje vreme pomalo pala u zaborav. Zbog toga mi je izuzetno drago što su nas podsetili na taj lepi običaj – rekao je Radojičić.

Gradonačelnik je rekao da današnji obrazovni sistem ne ističe u dovoljnoj meri koliko je važno pomoći drugome i koliko podrška znači. On je istakao bi da sva deca u Beogradu trebalo da imaju jednake uslove za pravilan razvoj.

– Čovek ne može da bude srećan ukoliko ne pomaže drugima i poruka ovog događaja je upravo da su pomoć i podrška potrebni svima. U tom smislu, verujem da će čitavo društvo nastaviti da pomaže decu iz Prihvatilišta, u kojem trenutno boravi 28 mališana. Grad Beograd i Sekretarijat za socijalnu zaštitu će nastaviti da vode odgovornu socijalnu politiku. Prihvatilište sada ima novu zgradu, a deca odgovarajuće uslove za boravak. Ipak, siguran sam da i dalje postoji prostor za napredak i da možemo još mnogo da uradimo. Želimo da se deca iz Prihvatilišta osećaju što bolje i imaju što manje problema, a kada problemi već postoje, želimo da znaju da smo tu za njih – poručio je Radojičić.

Direktorka Prihvatilišta za decu Danijela Stajković je podsetila da deca nakon otvaranja nove zgrade Prihvatilišpta konačno imaju adekvatne uslove za boravak. 

– Tokom prethodnih devet meseci, od kada je otvorena nova zgrada Prihvatilišta, još se navikavamo na sve što smo dobili zahvaljujući Gradu Beogradu i Sekretarijatu za socijalnu zaštitu. U današnje vreme je prava privilegija imati mogućnost za zbrinjavanje svakog deteta kojem je pomoć i podrška u kriznoj situaciji privremeno potrebna. Ozbiljan tim ljudi vodi računa o deci tokom 24 sata i na odgovoran način pristupa rešavanju problema. Jedno od prvih pravila u pružanju pomoći deci jeste da se obezbedi bezbedno okruženje – rekla je Danijela Stajković i zahvalila Gradu Beogradu što je obezbedio uslove za nesmetan rad Prihvatilišta.

U konkursu pod nazivom „Snežna čarolija” učestvovali su mališani iz vrtića, osnovnih škola, deca iz Doma, kao i deca iz Prihvatilišta. Svi radovi su bili na aukciji u Starom dvoru. Najbolji radovi u kategoriji Najlepši ukras, Najlepša maska, Najlepše pismo Deda Mrazu i Najlepša čestitka su nagrađeni. Sva deca su dobila diplomu jer su učestovala u „Snežnoj čaroliji”.

Događaju su prisustvovale i ličnosti iz javnog života poput Tijane Sretković, Daniela Kajmakoskog, Maje Šuše, Slobodana Stefanovića, Ivane Peters i igrača Fudbalskog kluba „Partizan” Zlatana Šehovića i Slobodana Stanojlovića.