utorak, 10. decembar 2019.

Izložba arheološke radionice u Rančićevoj kući

Izložba završne Arheološke radinoice „Rančićeva kuća – prošlost iz komšiluka” biće otvorena u petak, 13. decembra u 19 sati, u Rančićevoj kući u Grockoj, saopšteno je iz Centra za kulturu ove opštine.

Postavka, koja će trajati do 20. decembra, sadržaće originalne arheološke nalaze iz bašte Rančićeve kuće, koji se čuvaju u Muzeju grada Beograda.

Program radionice za đake je osmišljen tako da kroz igru i praktičan rad prođu segmente posla arheologa na terenu, i u muzeju. Kustosi i arheolozi bili su učenici četvrtih razreda škole u Grockoj, a mogli su da uče na originalnom arheološkom materijalu – studijskoj zbirci arheoloških materijala. 

Predvođeni kustosima Muzeja grada Beograda, arheolozima Draganom Stojić i dr Milošem Spasićem, posebnu pažnju mladi kustosi posvetili su upravo poslednjem koraku, prezentovanju nalaza kroz izradu arheoloških kartona, panoa i legendi, što je rezultiralo izložbom „Rančićeva kuća – prošlost iz komšiluka“.

Arheološka radionica realizovana je u saradnji sa Sekretarijatom za kulturu, Muzejom grada Beograda, Opštinom Grocka i Osnovnom školom „Ilija Garašanin” u Grocokoj.