ponedeljak, 16. decembar 2019.

Obaveštenje o obavezi godišnjeg izveštavanja za Lokalni registar izvora zagađivanja

Sekretarijat za zaštitu životne sredine obavestio je sva privredna društva, druga pravna lica i preduzetnike, čije aktivnosti dovode do zagađivanja životne sredine, da su u obavezi da ovom sekretarijatu dostave podatke o zagađujućim materijama koje se emituju u životnu stredinu radi unosa u Lokalni registar izvora zagađivanja (LRIZ). Podatke o zagađujućim materijama koje se emituju u životnu sredinu potrebno je uneti u elektronsku bazu podataka, koja se nalazi na sajtu Grada Beograda, na stranici Sekretarijata za zaštitu životne sredine, u delu Korisni linkovi, pod nazivom „Lokalni registar izvora zagađivanja”.

Za potrebe registracije, kojom će biti omogućen unos podataka u bazu, potrebno je dostaviti na registarzagadjivaca@beograd.gov.rs imejl adresu, a ista će ubuduće biti upotrebljena kao korisničko ime. Instrukcija za unos podataka u bazu sastavni je deo baze. 

Potrebno je da se podaci za izveštajni period od 1. januara do 31. decembra 2019. godine unesu u bazu podataka najkasnije do 31. marta 2020. godine.
Pravna lica koja ispunjavaju uslove o minimalnim graničnim vrednostima kapaciteta za određenu privrednu delatnost, kako je  navedeno u Prilogu 1, Lista 2 – Spisak delatnosti i minimalne granične vrednosti za izveštavanje za lokalne registre izvora zagađivanja Pravilnika o metodologiji za izradu nacionalnog i lokalnog registra izvora zagađivanja, kao i metodologiji za vrste, načine i rokove prikupljanja podataka, u obavezi su da postupaju u skladu sa ovim pravilnikom i da Sekretarijatu za zaštitu životne sredine dostave podatke o izvorima zagađivanja, vrstama, količinama, načinu i mestu ispuštanja zagađujućih materija u vazduh, vodu i zemljište, kao i o količinama, vrsti, sastavu i načinu tretmana i odlaganja otpada. 

Sva pitanja i pojašnjenja mogu se dobiti u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine na imejl: registarzagadjivaca@beograd.gov.rs, navedeno je u saopštenju ovog sekretarijata.