ponedeljak, 16. decembar 2019.

Vesić: Konstantno radimo na povećanju broja parking mesta

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić i direktor „Parking servisa” Andrija Čupković obišli su danas radove na izgradnji parkirališta na Novom Beogradu, smeštenog između upravne zgrade „Er Srbija”, nove autobuske stanice i naselja Belvil.

Vesić je istakao da će novi parking prostor imati 425 mesta, od kojih je 21 mesto rezervisano za osobe sa invaliditetom. Prema njegovim rečima, vrednost radova je 100 miliona dinara, dok je rok za njihov završetak pet meseci.

– Na novom parking prostoru će prvih 15 minuta biti besplatni, što će roditeljima koji dovode decu u obližnji vrtić omogućiti nesmeten dolazak i odlazak sa decom. Ta mesta će biti iscrtana kao porodična parking mesta, koja su po propisima šira i omogućavaju korišćenje dečjih kolica – ukazao je zamenik gradonačelnika i zahvalio „Parking servisu” na saradnji.

Nova lokacija za parkiranje je bitna, kako je rekao, jer sve više ljudi radi i živi u tom delu grada, ali i zbog izgradnje nove autobuske stanice koja će takođe imati svoj parking prostor.

Vesić je podsetio da je u poslednje četiri godine na Novom Beogradu urađeno skoro 2.000 parking mesta, poput lokacija u Bulevaru Zorana Đinđića, Jurija Gagarina, Milutina Milankovića.  

– Radimo konstantno na povećanju broja parking mesta, posebno na Novom Beogradu, jer se broj automobila u našoj prestonici neprestano povećava. U ovom trenutku, od 2,5 miliona automobila u Srbiji, njih blizu 700.000 je u Beogradu – naveo je Vesić.

On je podsetio da Beogradu u centru grada nedostaje oko 5.000 parking mesta, a van centra oko 10.000 mesta i zaključio da upravo ovakvi radovi dovode do rešenja tog problema.

Čupković je dodao da će određeni broj parking mesta biti ponuđen po povlašćenoj ceni za stanare koji žive u blizini novog parkirališta. Takođe je istakao da će novi parking prostor biti potpuno automatizovan – prvo otvoreno parkiralište u Beogradu koje će raditi bez ljudi, pored postojeća 22, koja već rade po istom principu u zatvorenom prostoru.