subota, 21. decembar 2019.

Vesić: Srbija sa ponosom slavi osam vekova autokefalnosti crkve, državnosti i ustavnosti

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i patrijarh srpski Irinej prisustvovali su večeras u kripti Hrama Svetog Save Svečanoj akademiji „Osam vekova autokefalnosti 1219-2019”, koju su zajednički organizovali Srpska prvoslavna crkva i Grad Beograd. Obeležavanju jubileja prisustvovali su članovi Vlade i Narodne skupštine Republike Srbije, predstavnici Grada Beograda, članovi Gradskog veća i sekretarijata, predstavnici Srba sa Kosova i Metohije, predstavnici diplomatsko-konzularnih predstavništava i brojni građani.

Pre Svečane akademije, zamenik gradonačelnika Goran Vesić istakao je da Beograd večeras sa ponosom slavi osam vekova autokefalnosti naše crkve.

– Osam vekova postojanja naše crkve je i osam vekova postojanja naše države, što je i dokaz da smo jedan od najstarijih naroda sa dugom državnom i crkvenom tradicijom. Pre osam vekova je, osim autokefalnosti naše crkve, Srbija dobila i zakonopravilo, odnosno Krmčiju Svetog Save što je prvi srpski ustav, tako da možemo reći da ove godine slavimo i osam vekova ustavnosti. Malo je naroda u svetu koji mogu da se podiče tako dugom ustavnošću, crkvenom i državnom samostalnošću. Upravo zato je važno da se podsetimo šta smo bili i da čuvamo uspomenu na našu ustavnost, državu i crkvu – istakao je Vesić.

On je najavio da će iduće godine Hram Svetog Save biti konačno završen.

– Na taj način ćemo završiti veliki društveni i državni posao koji je započet još tridesetih godina prošlog veka. Osima Hrama biće uređena i čitava njegova okolina, tako da zaista ovu i narednu godinu Beograd dočekuje sa punim ponosom. Možemo reći da se sa ponosom sećamo naše istorije kako bismo za građane obezbedili bolju budućnost i kao narod koračali napred – istakao je Vesić.

Svečana akademija, u režiji Saše Gabrića, a čiji scenario potpisuju Milovan Vitezović, Bratislav Petković i Saša Gabrić, protekla je u besedama glumaca beogradskih pozorišta koji su tumačili likove Svetog Save, Svetog Nikolaja Velimirovića, Domentijana Hilandarca i Mihajla Pupina. Najlepše duhovne i svetovne srpske pesme povodom obeležavanja ovog značajnog jubileja izvodio je Hor RTS-a pod rukovodstvom maestra Bojana Suđića.