sreda, 25. decembar 2019.

Konzervatorsko-restauratorski radovi na Beogradskoj tvrđavi

Javno preduzeće „Beogradska tvrđava” nastaviće obimne konzervatorsko-restauratorske radove na prostoru Beogradske tvrđave u cilju očuvanja kulturnog dobra i bezbednosti posetilaca. U narednom periodu izvodiće se radovi na obnovi jugoistočnog bedema i kompleksa Sahat i Barokne kapije.  

Kompleks Sahat i Barokne kapije predstavlja jednu od velikih atrakcija, zbog čega će Javno preduzeće „Beogradska tvrđava” u potpunosti srediti ovaj kompleks. 

Barokna kapija je do 1987. godine bila zazidana i van funkcije, kada je revitalizacijom formirana Galerija Beogradske tvrđave. Poslednja restauracija ovog kompleksa rađena je 2003. godine, kada je utvrđeno kompleksno stanje i neophodnost dodatnih radova. Tada je podignuta privremena nadstrešnica, koja se na ovom prostoru nalazi već 16 godina, zbog čega je došlo do ubrzanog propadanja unutar samih kapija, pogotovu u Galeriji Beogradske tvrđave, koja je danas zatvorena za posetioce.

Kompleks Sahat i Barokne kapije sa Sahat-kulom inkorporiran u srednjovekovni bedem predstavlja jedinstveni sklop unutar Beogradske tvrđave, koji se izdvaja različitošću arhitekture, tehnika zidanja i tehničkih rešenja. 

Vraćanjem u funkciju prostora u kom se nekada nalazila Galerija Beogradske tvrđave i revitalizacijom novih prostora, posetiocima će biti dostupan još jedan objekat, kao i novi sadržaji koji će se u njemu realizovati. U planu je otvaranje vizitorskog centra u ovom prostoru, koji bi bio namenjen organizovanju različitih programa. 

Ovim veoma obimnim i značajnim radovima čuva se spomenik kulture od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju i ujedno doprinosi njegovoj prezentaciji i popularizaciji. 

Izvođači radova su KOTO d.o.o. i Termomont d.o.o.