nedelja, 19. januar 2020.

Plivanje za Časni krst na Adi Ciganliji

Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović obratio se danas prisutnima na centralnoj manifestaciji obeležavanja velikog hrišćanskog praznika Bogojavljenja i tradicionalnog plivanja za Časni krst na Adi Ciganliji. Velikom broju građana obratio se i predsednik opštine Čukarica Srđan Kolarić, dok je bogojavljensku besedu, uz blagoslov srpskog patrijarha, održao episkop Stefan.

Mladenović je tom prilikom podsetio da je upravo na ovom mestu vraćen stari običaj plivanja za Časni krst.

– Danas se u čitavoj Srbiji i svuda gde živi srpski narod i pravoslavni narod pliva za Časni krst. Na ovom mestu vratili smo se svojim korenima i tradiciji, svom pravom identitetu. Plivači pokazuju podvig i pobedu vere, istine, ljubavi i pravde, i to u ime svih nas. Hvala im na tome. Svi smo zajedno u pobedi Isusa, koja je večna. Mislimo na sve naše sunarodnike i zajedno sa našom crkvom molimo se jedinstvu – istakao je Mladenović.

On je građanima poželeo uspešnu godinu, mir, jedinstvo i međusobno poštovanje. 

Srđan Kolarić je podsetio da nas ovaj praznik upućuje na ljubav i zbližavanje i pokazuje da jakom verom sve teškoće mogu de se prevaziđu. 

– Ovaj događaj daje veličinu i snagu samim učešćem. Poštujmo prave vrednosti i samo na taj način ćemo očuvati sve ono najbitnije za naš narod – poručio je Kolarić.

Sveta liturgija održana je u Hramu Svetog Đorđa na Banovom brdu, odakle je i formirana litija do savskog jezera. Učesnici plivanja za Časni krst su pripadnici Vojne akademije, Žandarmerije, Svibora i građanstva, a nakon plivanja pobedniku su pripali Časni krst i pobednički plašt. Učestvovalo je više od pedeset plivača, a do Časnog krsta, preplivavši deonicu od 33 metra, što simbolizuje Hristove godine, najbrže je stigao Đorđe Racković. 

Manifestaciju, koja se održava 22. put, organizovali su Hram Svetog Đorđa, Turistička organizacija opštine Čukarica i Javno preduzeće „Ada Ciganlija”.