ponedeljak, 20. januar 2020.

Položeni venci na spomen-obeležja velikim srpskim vojskovođama

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović položio je danas vence na spomen-obeležja vojvodi Živojinu Mišiću, vojvodi Petru Bojoviću i generalu Pavlu Jurišiću Šturmu povodom obeležavanja godišnjica smrti velikih srpskih vojskovođa. 

Vence su položili i državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić, predstavnici Vojske Srbije i Saveza udruženja ratnika Srbije 1912–1920. 

Mladenović je podsetio da Grad Beograd, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Vojska Srbije, kao i predstavnici Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije 1912–1920, svake godine polažu vence na spomen-obeležja našim istaknutim vojskovođama – vojvodama Živojinu Mišiću i Petru Bojoviću, kao i generalu Pavlu Jurišiću Šturmu. 

– Sećajući se ovih velikana, sećamo se svih ljudi koji su dali život za slobodu naše zemlje. Njihova uloga je posebno važna u Prvom svetskom ratu i oslobodilačkim ratovima pre toga zato što se mala država, sa relativno malim brojem stanovnika, suprotstavila velikim silama i odbranila sopstvenu slobodu. Negujući tu tradiciju, podsećamo se koliko je kroz istoriju bila velika cena srpske slobode i da smo u obavezi da ne dozvolimo da je bilo šta ugrozi – rekao je Mladenović.