četvrtak, 23. januar 2020.

Radojičić: Svratište tokom čitave godine otvoreno za decu sa ulice

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić posetio je danas Svratište koje se nalazi u okviru Prihvatilišta za decu i mlade, kako bi se uverio da usluga zadovoljava potrebe korisnika i tokom zimskih meseci. On je podsetio da je od prošle godine Prihvatilište u novoj zgradi, veličine 1.700 metara kvadratnih, te da je posebno važno što u njemu postoji posebna usluga – Svratište za decu sa ulice.

– Vrlo sam zadovoljan kako je i taj deo zgrade opremljen. Posle 20 godina privremenih objekata, dolazak ovde prošle godine značajan je pomak i korak napred u rešavanju problema za decu koja imaju potrebu za svratištem i prihvatilištem. Broj dece koja mogu da nađu pomoć u Prihvatilištu je 48, a u Svratištu 30. U ovom trenutku, taj broj je manji nego što je kapacitet ove ustanove i cilj ove posete jeste da skrenemo pažnju da deca koja su na ulici ovde mogu da dobiju pomoć – rekao je Radojičić.

On je naglasio da je bitno da deca i mladi budu upoznati sa ovom usluguom, ali i da je važno da sa njom budu upoznati i ljudi koji su u kontaktu sa decom koja su u uličnoj situaciji, s obzirom na to da je ona dobrovoljna, odnosno potrebno je da je deca sama zatraže ili pristanu na nju.

– Pomisao na decu koja provode ove zimske dane na ulici zaista je strašna. Ona mogu ovde da se ugreju, dobiju hranu, odeću, zadovolje higijenske potrebe, a što je posebno važno, ona ovde imaju podršku stručnih lica, pedagoga, psihologa, doktora, sa kojima mogu da razgovaraju. Osnaživanjem dece, može se doći i do rešenja njihove situacije – kazao je Radojičić.

On je istakao da je Grad Beograd prošle godine opredelio 77 miliona dinara za ovu ustanovu, a ove godine čak 103 miliona dinara.

– U agendi Grada Beograda, pitanje socijalne zaštite zauzima visoko mesto, ono je jedno od prioritetnih. Dokaz tome je i budžet za socijalnu zaštitu, koji ove godine iznosi 4,9 milijardi dinara, što je za 130 miliona više nego u 2019. godini. Posebno je važno da se skrene pažnja i na ljude koji ovde rade, na njihov human odnos i pristup deci, što se ne može iskazati finansijskim relacijama. Mi želimo da grad bude maksimalno prilagođen potrebama dece, jer ona zahtevaju najveći stepen naše brige i pažnje – istakao je Radoičić i dodao da deca tokom čitave godine mogu da dođu u Svratište, da se ogreju, obeduju i zadovolje osnovne potrebe.