petak, 24. januar 2020.

Radojičić na dočeku Kineske godine: Kinezi imaju posebno mesto u našem srcu

Grad Beograd je otvoren za sve ljude i sve kulture, ali Kina i Kinezi imaju posebno mesto u našem srcu. Svim Kinezima čestitam kinesku Novu godinu i želim da naše prijateljstvo u narednoj godini bude još čvršće, rekao je gradonačelnik Beograda, prof. dr Zoran Radojičić na dočeku kineske Nove godine i otvaranju Kineskog festivala svetla, čemu su prisustvovali brojni Beograđani, kineski turisti i Kinezi koji žive u našoj prestonici.

Gradonačelnik je podsetio na brojne projekte koje Grad Beograd realizuje zahvaljujući odličnoj saradnji sa Narodnom Republikom Kinom.

– U prethodnom periodu smo imali mnogo zajedničkih aktivnosti i projekata, i na to smo veoma ponosni. Podsetiću da zajedno radimo obilaznicu oko Beograda i dalekovod toplovoda Obrenovac – Novi Beograd. Pre nekoliko dana smo potpisali ugovor o izgradnji fabrike za preradu otpadnih voda u Velikom selu, a pre nekoliko godina završili smo i Pupinov most. To su samo neki od zajedničkih projekata – rekao je gradonačelnik i zahvalio kineskim prijateljima što nam pomažu da se Beograd razvija u dobrom pravcu.

Radojičić je napomenuo da se odlični odnosi razvijaju zahvaljujući dobroj saradnji predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Narodne Republike Kine Sija Đinpinga.

– Grad Beograd ima dobre odnose sa kineskim gradovima, tako da imamo sporazume sa Pekingom, Šendženom i Šangajem, te na taj način Beograd doprinosi već dobrim odnosima naše dve države – poručio je on.

Govoreći o dobroj saradnji, gradonačelnik je istakao da je u prvih 11 meseci prethodne godine u Beogradu zabeleženo više od 82.000 turista iz Kine.

– Verujem da ćemo, kada uračunamo i podatke za decembar, imati blizu 100.000 turista iz Kine. Ovaj broj je zaista veliki, jer 2013. godine broj kineskih turista bio je svega 4.000. To govori da pored velikog broja turista u Beogradu, imamo i značajan broj Kineza koji žive ovde. Zato su ove manifestacije dobre, jer im pokazujemo dobrodošlicu i trudimo se da se ovde osećaju kao kod kuće, ali i naše Beograđane upoznajemo sa kineskom civilizacijom – rekao je Radojičić.

On je svim Kinezima čestitao Kinesku novu godinu i poželeo im mir, blagostanje i sreću.

– Zajedno smo ispratili prethodnu godinu, godinu zlatne Svinje i dočekali smo godinu mudrog Pacova, koja je prva u redu u kineskom kalendaru – rekao je gradonačelnik.

Pored gradonačelnika, u obeležavanju Kineske nove godine i otvaranju Kineskog festivala svetla učestvovali su i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i ambasadorka Narodne Republike Kine u Srbiji Čen Bo, dok je program vodio muzički umetnik, inicijator i osnivač Kineskog festivala svetla Slobodan Trkulja.

Ministar Vukosavljević je rekao da je su odnosi između kineskog i srpskog naroda na visokom i veoma čvrstom nivou, te da su takve veze sa jednom tradicionalnom civilizacijom kao što je kineska za Srbiju i čast i obaveza da se nešto nauči i razmene iskustva.

– Od Narodne Republike Kine može mnogo da se nauči, ali verujemo da i srpska kultura može našim kineskim prijateljima da da dragocena iskustva i da i pruži emotivnu sliku našeg naroda i istorije. Nadam se da ćemo i u budućnosti raditi zajedno, osećati se bliskim i ostati prijatelji. Svim Kinezima u Srbiji želim da nastave da se osećaju kao kod svoje kuće i da znaju da ovde imaju svoj dom i svoje prijatelje – rekao je Vukosavljević.

Ambasadorka Čen Bo je zahvalila Vladi Republike Srbije i Gradu Beogradu na organizaciji Festivala svetla povodom kineske Nove godine.

 – Hvala Beograđanima i svim srpskim prijateljima što su sa nama zajedno dočekali novu godinu i učinili nam da se osećamo kao kod svoje kuće. U prethodnoj godini je postignut brz razvoj i kineske i srpske ekonomije, te je bilateralna saradnja sve jača i jača. Čelično prijateljstvo Kine i Srbije je s vremenom sve čvršće – rekla je ambasadorka i objasnila da njihova nova godina, koja je u znaku Pacova, predstavlja novi početak.

Ona je najavila da će u ovoj godini biti nastavljeni već dobri odnosi između dva pobratimljena naroda, te da će se u ovoj godini proslaviti i 40 godina pobratimljenja naša dva naroda.

Ministar Antić je poželeo kineskom narodu uspešnu, srećnu novu godinu i poželeo da im donese mnogo prosperiteta, uspeha i sreće.

Učesnici proslave su nakon velikog vatrometa u ponoć po pekinškom vremenu obišli Festival svetla. Ova izložba je delo kineskih autora iz provincije Sičuan na Kalemegdanu i otvorena je do 16. februara.