sreda, 12. februar 2020.

Vesić: Usluga katastra na usluzi građanima u opštini Rakovica

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić obišao je danas novootvorenu Službu nepokretnosti Republičkog geodetskog zavoda u opštini Rakovica i tom prilikom se uverio da je građanima ove opštine sada ova usluga brža i efikasnija.

Događaju su prisustvovali dražavni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Milosav Miličković, član Gradskog veća Filip Marjanović i predsednik opštine Rakovica Vladan Kocić.

Vesić je tom prilikom istakao da je ovo primer decentralizacije, kako je i obećano nakon donošenja Zakona o glavnom gradu i novog statuta na osnovu tog zakona.

– Suština tih izmena jeste da se usluge koje građani treba da dobiju od države približe mestu gde oni žive, odnosno da mogu u blizini mesta prebivališta da obave upravne poslove – rekao je Vesić.

On je podsetio na odluku Grada od 1. januara da se gradskim opštinama u nadležnost daju poslovi legalizacije objekata do 400 kvadratnih metara, odnosno prigradskim opštinama do 1.500 kvadrata.

– Najveća potreba kada je reč o legalizaciji jeste upravo za katastrom, tako da će ova služba omogućiti Opštini Rakovica da brže obavlja poslove legalizacije. Čitav proces biće ubrzan jer je obezbeđena direktna komunikacija sa građanima, pogotovo kada je potrebno dopuniti dokumentaciju i slično. Tako se izlazi u susret ljudima kojima se pomaže da ostvare svoja zakonska prava – naveo je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je precizirao da objekat u opštini Rakovica ima 440 kvadrata.

– Sledeći korak jeste da opštine u većim prirodnim celinama naprave male opštinske uslužne centre, gde će se nalaziti sve opštinske, gradske i neke republičke službe. Onda je to prava decentralizacija. Njena suština je da građani što manje putuju, a da uspeju da što brže završe posao. Tako je, recimo, sada u Kaluđerici, gde sugrađani mogu da obave većinu potreba prema opštini, gradu i republici. Nije isto imati uslužne centre u razruđenim optšinama, ali svuda postoji potreba za njima. To znači raditi za građane i to je prava decentralizacija – kazao je Vesić.

On je zahvalio katastru i direktoru Draškoviću, istakavši da je, između ostalog, i zbog rada ove institucije Beograd bogat investicijama, kao i Opštini Rakovica koja je, kako je naveo, uvek među prvim opštinama koje primenjuje novine u raznim oblastima.

Direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković je naglasio da je suština reforme u ovoj oblasti da sve ono što je bilo u papirnom obliku i teško pristupačno građanima danas prelazi u baze podataka koje će biti prisutpačnije građanima i privredi.

 – Vlasništvo nad nepokretnostima je ustavna kategorija koju bi trebalo da rešava država, ali se ona praktično rešava na lokalu. Drago mi je što je Opština Rakovica to prepoznala i zbog toga odlučila da se deo katastra iz Ulice 27. marta prebaci ovde – rekao je Drašković i dodao da očekuje da građanima Rakovice ova usluga bude efikasnija.