četvrtak, 20. februar 2020.

Predstavljen projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam”

U okviru Međunarodnog beogradskog sajma turizma, predsednik Srbije Aleksandar Vučuć, šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i zamenica ambasadora Nemačke Dorotea Gizelman obeležili su danas početak projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam”. Događaju su prisustvovali gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić i zamenik gradonačelnika Goran Vesić. 

„EU za kulturno nasleđe i turizam” je projekat usmeren na razvoj turizma kao značajnog privrednog potencijala za ekonomski razvoj Istočne Srbije i Donjeg Podunavlja. Projekat finansira EU sa 15 miliona evra i nemačko Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj sa 1,6 miliona evra, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je tom prilikom da su Istočna Srbija i Pomoravlje „biseri” naše zemlje i istakao da Srbija bez pomoći Evropske unije ne bi mogla u toj meri da uloži u razvoj turizma i očuvanje kulturnog nasleđa u istočnom delu Srbije. 

– Drugačije će izgledati Istočna Srbija kada svi ovi projekti budu implementirani – rekao je Vučić.

Realizacijom tih projekata, istakao je, razviće se i druge grane, a ne samo turizam.

– Tih 16,5 miliona evra za različite projekte je ogroman novac. Neće da promeni sve, ali je teško da bismo mogli, bez obzira na sve uspehe koje imamo u ekonomskoj politici, da izdvojimo novac za ove projekte – rekao je Vučić na predstavljanju projekta u okviru Beogradskog sajma turizma.

On je ocenio da EU na pametan način ulaže novac u strateški razvoj i turističke potencijale, ali i dubinski i raznovrsno, kako bi Srbija mogla da privuče različite kategorije ljudi da dođu na istok naše zemlje.

– Istok Srbije i Podunavlje su „biseri” Srbije koje do danas nismo iskoristili – rekao je Vučić.

U fokusu projekta je osam opština i gradova u Istočnoj Srbiji i Podunavlju – Smederevo, Požarevac, Kladovo, Negotin, Zaječar, Veliko Gradište, Golubac i Majdanpek. Cilj projekta jeste da se putem konzervatorskih i građevinskih radova poboljšaju i predstave lokaliteti kulturnog nasleđa koji su jedan od faktora unapređenja turističke atraktivnosti tog regiona, kao što su Feliks Romulijana, Fetislam tvrđava, Rajačke pimnice i Narodno pozorište u Beogradu. Takođe, projekat ima za cilj da putem radionica, seminara, konferencija i studijskih putovanja prenese znanja o uspešnim modelima održivog razvoja turizma bez negativnih socijalnih uticaja, stavljajući akcenat na očuvanje životne sredine i kulturnog nasleđa.

Treća komponenta projekta su grantovi i bespovratna sredstva dodeljena lokalnim samoupravama, udruženjima građana, malim i srednjim preduzetnicima u Donjem Podunavlju, kako bi podigli svoje privredne i turističke potencijale, naveo je Tanjug.