subota, 22. februar 2020.

Vesić: Naša je obaveza da budemo uz Kinu i kineski narod

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić prisustvovao je večeras na Kalemegdanu koncertu podrške Narodnoj Republici Kini i kineskom narodu u borbi protiv epidemije koronavirusa.  

Događaju su prisustvovali potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, nacionalni koordinator mehanizama saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ambasadorka Narodne Republike Kine u Beogradu Čen Bo, kao i mnogobrojni Beograđani. 

Vesić je istakao da se prijatelj pokazuje kada je teško, podsetivši na to da su kineski narod i država bili uz Srbiju i Beograd kada je nama bilo teško. 

– U NATO agresiji, jedina strana ambasada koja bila bombardovana, bila je kineska i jedini strani državaljani koji su tada ginuli bili su Kinezi. Kada nam je otimano Kosovo i Metohija, Kina je čvrsto bila i ostala uz nas. Zato je naša obaveza da budemo uz Kinu i kada Kini nije lako – ukazao je Vesić. 

On je podsetio na to da u Beogradu živi mnogo Kineza. 

– Oni su Beograđani i deo su naše svakodnevice. Takođe, postaju deo našeg društva i kulture. Zahvalni smo im na doprinosu koji nam daju, ne samo u privredi. Osnovna poruka je da Beograd misli na Vuhan i Kinu. Bićemo uz vas da prebrodite ove teškoće, da Kina nastavi da napreduje – naveo je Vesić i podsetio na to da ako je Kini dobro, biće dobro i Srbiji.

Ministar Stefanović je naglasio da koncert pokazuje da srpski narod u teškim trenucima oseća solidarnost.

– Naš narod pripada porodici naroda koji ne misle samo o sebi i koji nisu samo tu kada je lepo i kada je dobro, već da treba stati uz svoje prijatelje kada im je teško, pogotovu u danima kada se oni suočavaju s velikim izazovima. Borba protiv koronavirusa nije samo borba Kine. Kina se bori sa zarazom u ime čitavog čovečanstva i nadam se da će je uskoro pobediti – kazao je Stefanović.

On je dodao da danas deli tugu i zabrinutost za hrabre medicinske radnike u Kini, ali i sreću zbog vesti da se Kina oporavlja i da uspeva da se izbori sa opakom bolešću.

– Kineski narod i kineska država su uvek bili uz nas. Nikada nisu propustili da nam pruže ruku prijateljstva i mi to nikada ne smemo da zaboravimo. Kina brine o svojim prijateljima i pomaže da naša zemlja ojača i postane kvalitetnije mesto za život – ukazao je Stefanović.

Nacionalni kordinator mehanizama saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić istakao je da je srpski narod poslao snažnu poruku podrške prijateljskom kineskom narodu.

– Naše prijateljstvo napreduje. Poseban doprinos tom prijateljstvu dali su svojim odnosom predsednici Kine i Srbije i mi svi zajedno imamo ogromnu obavezu da to naše prijateljstvo unapredimo – naveo je Antić.

Ambasadorka Čen Bo zahvalila je Vladi Republike Srbije i Gradu Beogradu na organizaciji koncerta podrške kineskoj državi i dodala da je Kina izdvojila više od 10 milijardi evra za borbu i prevenciju daljeg širenja koronavirusa. Takođe, ona je istakla da su već preduzete mere prevencije i kontrole postigle rezultate jer je broj novoinficiranih u padu, a broj izlečenih u porastu. 

– U Kini svi učestvuju u borbi protiv epidemije, počev od predsednika države, pa do svakog građanina. Ne samo zbog svog zdravlja već i zbog zdravlja ljudi u celom svetu – ukazala je ambasadorka i zahvalila srpskom narodu na čvrstoj podršci i poručila da živi čelično prijateljstvo između Kine i Srbije. 

Na koncertu u organizaciji Vlade Srbije i Gradske uprave Grada Beograda nastupio je srpski multiinstrumentalista Slobodan Trkulja sa svojim bendom „Balkanopolis”, ansambl „Konfučije instituta” i anasmbl „Kolo”.