nedelja, 23. februar 2020.

Položeni venci povodom „Dana zaštitnika otadžbine”

Povodom „Dana zaštitnika otadžbine” – nacionalnog praznika Ruske Federacije, pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović danas je na Groblju oslobodilaca Beograda 1944. godine položio vence na Spomenik crvenoarmejcu i spomenik „Ruske slave” na Novom groblju.

Mladenović je istakao da se danas sećamo vojnika koji su dali život za slobodu i demokratski poredak u svetu.

– Danas u svetu živimo u demokratskom poretku koji je nastao zahvaljujući i ljudima koji su dali živote za oslobođenje Beograda. Sećajući se njih, podsećamo se i činjenice da se ne sme dozvoliti revizija istorije. Obeležavajući današnji dan, naši ruski prijatelji, ruski narod napravio je ravnotežu događaja iz Prvog i Drugog svetskog rata, sećajući se onih koji su dali život da bi svetski poredak bio satkan na načelima demokratije i slobode – ukazao je Mladenović za Beoinfo.

On je podsetio na to da su manifestacijom „Dani slobode” na sličan način i kod nas povezani važni datumi iz naše istorije. Samo na takav način sećanje na one koji su dali svoje živote ne može i ne sme nikada da izbledi, poručio je Mladenović.

Ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko istakao je da su danas položeni venci u znak sećanja na ruske i srpske branioce u Prvom i Drugom svetskom ratu.

– Ovaj praznik je još jedna spona bratskih, duhovnih i kulturnih veza između Rusije i Srbije – rekao je Bocan-Harčenko.

Vence su položili predstavnici ambasada Belorusije, Azerbejdžana i Ukrajine, Ministarstva odbrane i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kao i predstavnici udruženja koja baštine sećanja iz dva svetska rata.