ponedeljak, 24. februar 2020.

Zajedno bez barijera do posla

Udruženje osoba sa invaliditetom Beograd realizovalo je okrugli sto „Zajedno bez barijera do posla”, čiji je cilj mapiranje problema sa kojima se susreću osobe sa invaliditetom, kao i njihovo zapošljavanje. Ovaj program podržala je Gradska uprava Grada Beograda – Sekretarijat za socijalnu zaštitu, saopšteno je iz ovog udruženja.

Na okruglom stolu, održanom u Skupštini grada, koji je bio posvećen pomoći zapošljavanju osoba sa invaliditetom, predsednica Udruženja osoba sa invaliditetom Beograd Gordana Pušara prestavila je program koji se odvija u više faza i obuhvata tematski savetodavni rad sa osobama sa invaliditetom, radionice, kao i obuku za rad na računaru. U program je uključeno oko 40 osoba sa invaliditetom kroz ATP obuke. Oni su na ovaj način savladali kako da se predstave poslodavcu sa simulacijama realnih životnih situacija, a kao završni deo programa planiran je izlet i obilazak kulturno-istorijskih znamenitosti.

Miodrag Pešić, direktor Gradskog centra za socijalno preduzetništvo Beograda,  predstavio je program centra i pomoć osobama sa invaliditetom kroz obuke.

Predstavnici Nacionalne službe za zapošljavanje predstavili su program i, između ostalog, naveli da se stanje na tržištu rada od donošenja Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom popravilo i da je broj nezaposlenih na evidenciji NSZ-a znatno manji.

Okruglom stolu su prisustvovali i predstavnici javnih gradskih preduzeća „Beogradski  vodovod i kanalizacija” i „Beograd-put”, kao i predstavnici Sekretarijata za socijlanu zaštitu.