sreda, 26. februar 2020.

Vesić: Atletika je naš ponos

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić najavio je predstojeći Peti atletski miting, koji će se sutra održati u Beogradu. On je na današnjoj konferenciji za novinare u Skupštini grada istakao važnost ulaganja u sportsku infrastrukturu, što svakako donosi rezultate.

– Pogledajte samo gde je bila srpska atletika pre nego što je dobila svoju dvoranu, ali i sadašnje rukovodstvo koje se ozbiljno bavi svojim poslom. Zato je važno da se ulaže u sportsku infrastukturu, kao i to što kao država pokušavamo da svim olimpijskim sportovima obezbedimo ovakve trenažne centre. To nadalje znači imati dobre takmičare i medalje – rekao je Vesić.

Atletska dvorana u Beogradu veoma je atraktivna, ocenio je Vesić, i podsetio na to da ovde ne dolaze samo atletičari iz Srbije već i iz drugih zemalja.

– Atletika nije samo bazični sport već i naš ponos. Sve ono što se u ovom sportu radi poslednjih godina rezultiralo je time da dobijemo dvoransko prvenstvo, koje je nedavno održano u Monaku. Grad Beograd je garant za to prvenstvo i zato ohrabrujemo naše sportske saveze da svake godine imamo bar jedno veliko svetsko ili evropsko prvenstvo, jer to znači da ćemo moći bolje da promovišemo Beograd – naglasio je Vesić.

On se osvrnuo na nedavno održan „Fajnal for” u košarci u našem glavnom gradu, zahvaljujući čemu je zarada bila pet puta veća od ulaganja.

Kao rezultat saradnje Grada Beograda i Atletskog saveza Srbije, osim „Open maratona”, koji grad podržava i koji je svake godine organizaciono sve bolji, Vesić je najavio i dogovor oko posebnog programa „Atletika za decu”.

– To je pilot-projekat koji započinje ove godine u jednoj beogradskoj opštini, a uvešćemo atletiku u sve vrtiće, što će biti besplatno. Verujem da ćemo, ako se taj program pokaže uspešnim, nastaviti da ga širimo po opštinama. Naše vrtiće pohađa više od 75 hiljada dece, a „Atletika za decu” omogućiće da se baza proširi i da neka od talentovane dece budu „otkrivena” još u najranijoj fazi. Čak i ona deca koja ne budu nastavila da se bave atletikom, baviće se sportom, što ima višestruku korist – istakao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika najavio je dalju podršku Atletskom savezu, koji je primer šta znači kada su, kako je ocenio, pravi ljudi na pravom mestu.

Predsednik Atletskog saveza Srbije Veselin Jevrosimović je istakao da je peti po redu „Serbian Open Indoor Meeting” postao tradicionalan i ima status evropske manifestacije.

– Zahvaljujem svim sponzorima koji su podržali ovu manifestaciju. Poseban doprinos je svakako imao Grad Beograd, koji je najviše pomogao da se ovaj miting održi, ali i Ministarstvo za omladinu i sport. Zadovoljstvo mi je što su s nama i gosti iz Italije, atletičar Đanmarko Tamberi, njegovo otac i trener Marko Tamberi, kao i Silvano Kesani, takođe atletičar – rekao je Jevrosimović i dodao da je pred njima sutra veliki događaj u disciplini skok uvis, koja će biti jedna od najvažnijih na sutrašnjem mitingu.

Direktor mitinga Slobodan Popović je naveo da se miting već petu godinu zaredom koncipira na domaćim atletičarima, kako bi im se omogućilo da ostvare svoje najbolje rezultate.

– Sutra ćete imati priliku da u dvorani vidite 120 atletičara iz 20 evropskih zemalja, uz dve promotivne trke naših mlađih juniora. Imaćemo tri izuzetno jake discipline, među kojima je i bacanje kugle, u kojima će učestvovati Asmir Kolašinac i Armin Sinančević. Što se tiče trkačkih disciplina, i u njima takođe očekujemo uravnoteženu konkurenciju, gde će naši takmičari moći da dođu do izražaja. Karte se mogu kupiti na blagajni od 9 do 21 sat, a za decu do tri godine ulaz je besplatan – kazao je Popović i najavio da će biti održane i dve memorijalne trke.

O svojim očekivanjima na predstojećem mitingu govorili su i srpski atletičar Strahinja Jovančević i atletičar iz Italije Đanmarko Tamberi.

Događaju je prisustvovala gradska sekretarka za sport i omladinu Dragana Belojević.