nedelja, 1. mart 2020.

Nikodijević zakazao dvadesetu sednicu Skupštine grada za 3. mart

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević zakazao je dvadesetu sednicu Skupštine grada za utorak, 3. mart, s početkom u 10 časova. Na dnevnom redu naći će se predlozi brojnih planova detaljne i generalne regulacije, kao i predlozi odluka o izradi novih ili izmeni i dopuni postojećih planova.

Kako je predloženo, odbornici će se izjašnjavati o planovima koji se tiču regulacije dela Banovog brda, područja uz Ugrinovačku ulicu, dela Bulevara kralja Aleksandra, te za izgradnju distributivnog polietilenskog gasovoda na Paliluli i za izgradnju objekata i vodova sistema daljinskog grejanja u delu Čukarice. Kada je reč o planovima koji treba da se izrade ili dopunjuju, na dnevnom redu su akti detaljne regulacije za područje između auto-puta E–70, kompleksa Aerodroma „Nikola Tesla” i obilaznog auto-puta Dobanovci – Bubanj potok, zatim naselja Sremčica za deo blokova 186 i 187, za područje privredne zone „Auto-put” na Novom Beogradu, u Zemunu i Surčinu, te izmena i dopuna plana detaljne regulacije „Ada Ciganlija” za izgradnju triatlonske staze, i izrada plana detaljne regulacije privredne zone „Ivo Lola Ribar” u Železniku.

Među tačkama dnevnog reda su i predlozi dopune Odluke o postavljanju bašte ugostiteljskog objekta na teritoriji Beograda, izmene i dopune Odluke o pravima i uslugama socijalne zaštite, dopune Odluke o komunalnoj inspekciji i izmene Odluke o naknadama za korišćenje javnih puteva za teritoriju Beograda. Pred odbornicima će se naći i predlog izmene odluke o konverziji potraživanja Grada Beograda po osnovu neizmirenih ustupljenih javnih prihoda u trajni ulog u kapitalu saobraćajnih preduzeća „Lasta” i „Lastra” na dan 30. novembar 2017, sa pripadajućom kamatom do 11. januara 2018. godine.

Jedna od značajnijih tačaka jeste i predlog rešenja o davanju saglasnosti na konačni nacrt javnog ugovora o javno-privatnom partnerstvu sa elementima koncesije za finansiranje nabavke, postavljanja i održavanja pokretnih stepenica i liftova za invalide, rekonstrukciju i održavanje delova podzemnih prolaza, kao i nabavke, postavljanja i povezivanja digitalnih kamera koje obezbeđuju „Motorized remote position and zoom control”, opreme za snimanje i prikupljanje informacija o saobraćaju i softvera za upravljanje saobraćajem u Beogradu. Reč je o opremi koja se ne može komercijalno koristiti, ali se odluka odnosi i na finansiranje nabavke, izgradnju, postavljanje, održavanje i korišćenje određenih elemenata urbanog mobilijara koji se mogu koristiti komercijalno. Takođe, predloženo je i rešenje o davanju saglasnosti na konačni nacrt aneksa 1 ugovora o javno-privatnom partnerstvu sa elementima koncesije u obavljanju komunalne delatnosti javnog prevoza putnika na minibus ekspres linijama na teritoriji Beograda. Ako se Skupština grada složi, naš glavni grad bi trebalo da pristupi evropskoj organizaciji „EMTA” – Asocijaciji transportnih vlasti evropskih metropola (European Metropolitan Transport Authorities), i to kao punopravni član te organizacije.

Na dnevnom redu su i predlog odluke o finansiranju programa od javnog interesa u oblasti društvene brige za zdravlje stanovništva, izmene i dopune Odluke o komunalnom redu i Odluke o oglašavanju na teritoriji Beograda, kao i predlog odluke o zaštiti opštinskih puteva i ulica na teritoriji Beograda. Očekuje se i donošenje rešenja o davanju saglasnosti na program poslovanja za 2020. godinu i to za JKP „Gradska čistoća” (rebalans) i JKP „Infostan tehnologije” (rebalans I), a na prvo pomenuto preduzeće odnosi se i predlog odluke o povećanju osnovnog kapitala. Pred odbornicima je i izveštaj o radu Gradskog štaba za vanredne situacije za proteklu godinu, te godišnji plan rada za ovu godinu.

Na dnevnom redu je i predlog plana za postavljanje podzemnih kontejnera za selekciju otpada i reciklažu u periodu 2019–2029. godine, za teritoriju opštine Vračar, kao i davanje saglasnosti za izmene ili dopune osnivačkih akata pojedinih preduzeća. Skupština grada odlučivaće i o uspostavljanju međuopštinske saradnje, te o nekoliko razrešenja i imenovanja direktora, v.d. direktora i članova upravnih i nadzornih odbora u preduzećima i ustanovama, po skraćenom postupku.