ponedeljak, 2. mart 2020.

Nikodijević najavio važne odluke za sutrašnju sednicu Skupštine grada

Predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević izjavio je za Studio B da će se na sutrašnjoj sednici Skupštine grada pred odbornicima naći predlog odluke da se na fasade zgrada koje su u procesu obnove postave zastori koji će prikazati neko umetničko delo iz Narodnog muzeja.

On je naglasio da je spomenuta ideja nastala, pre svega, iz estetskih razloga – dok se obnavljaju fasade ili vrše radovi na zgradama, skele treba da se sakriju zastorima koji će promovisati srpsku kulturu.

– Narodni muzej je odabrao fotografije umetničkih dela koje mogu da se preuzmu i stave na zastore. Možda će neko gledajući u fotografije na zastorima dobiti želju da poseti naš muzej, a postoji takođe i mogućnost da se deca zainteresuju za naše kulturno nasleđe – pojasnio je Nikodijević i dodao da je ovo rešenje svakako bolje nego da na tim zastorima stoje reklame preduzeća.

Predsednik Skupštine grada je istakao da će gradski odbornici sutra odlučivati i o predlogu za održavanje podzemnih prolaza u prestonici.

– Podzemni pešački prolazi već trideset godina nisu sistemski uređivani, niti je nađen mehanizam kako oni mogu da se održavaju. Zbog toga iniciramo usvajanje saglasnosti za nacrt ugovora o koncesiji i prvi put ćemo imati nekog ko će da brine o stepenicima, pokretnim stepenicama, liftovima za osobe sa invaliditetom, osvetljenju, zidovima i video-nadzoru – rekao je on i dodao da u centru grada postoji nekoliko važnih i frekventnih prolaza.

Prema njegovim rečima, stanje ovih prolaza je bilo veoma loše jer su isti prokišnjavali, bili neosvetljeni, sa lošom instalacijom, pokretnim stepenicama u kvaru i higijenom na veoma niskom nivou.

– To je veoma važno za naše građane i oni to zaslužuju. Kada prolaze tuda danju ili noću, ne želimo da im bude neprijatno i da se osećaju nebezbedno. Nadam se da ćemo usvajanjem ove odluke uspeti i to da postignemo – poručio je Nikodijević.

Naveo je da će se na sutrašnjoj sednici odlučivati i o temama iz oblasti urbanizma.

– Donećemo odluku da se pokrene izrada plana za područja Ade Ciganlije i oko Aerodroma „Nikola Tesla”. Sam plan za aerodrom će biti usvojen veoma brzo, za otprilike mesec dana. Odmah potom želimo da krenemo i s planom za područje oko aerodroma, a on se tiče svih onih pristupnih saobraćajnica, ali i privrednih i komercijalnih zona uz aerodrom. Sama izrada plana nije brza i jednostavna, tako da ćemo plan usvajati za oko šest meseci. Kada se govori o Adi Ciganliji, pozicionirali smo je kao glavni rekreativno-sportski centar u Beogradu, s najvećom obalom i najvećim brojem sportskih dešavanja koja se i dalje moraju razvijati. Plan predviđa pripreme za takmičenja u triatlonu, da imamo stazu za trčanje, tartan i biciklističku stazu, kao i deo za plivanje, a sav taj prostor pratiće i uređeni zeleni pojas – kazao je Nikodijević.

Kao jednu od važnih tačaka sutrašnje sednice naveo je i onu o povezivanju toplane „Karaburma” sa toplanom u Višnjičkoj banji.

– Tako ćemo toplanu u Višnjičkoj banji povezati na gas i neće se koristiti individualna ložišta. Neće se koristiti mazut a grejanje će se realizovati na ekološki prihvatljiv način. Kao Grad, nastavićemo da činimo napore kako bismo ugasili što više kotlarnica na mazut i stvorili uslove za očuvanje životne sredine. Od 1990. godine ugašeno je više od 1.100 kotlarnica i želimo da sve preostale ugasimo u roku od tri godine. Da bi to bilo urađeno, moramo da ulažemo u infrastrukturu – zaključio je predsednik Skupštine Grada Beograda.