ponedeljak, 9. mart 2020.

Gradonačelnik Radojičić: Počinje rekonstrukcija Doma kulture u Grockoj, koji je tri decenije bio van funkcije

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić prisustvovao je danas sa predsednicom opštine Grocke Živadinkom Avramović početku radova na adaptaciji, rekonstrukciji i dogradnji nekadašnjeg Doma kulture opštine Grocka, čija vrata će po realizaciji ovog projekta biti otvorena nakon tri decenije.

Radojičić je rekao da je zgrada sagrađena pedesetih godina prošlog veka i da se od tada u nju nije ulagalo.

– Ova zgrada poslednjih trideset godina nije bila u funkciji i ove godine smo rešili da počnemo sa njenom rekonstrukcijom, u koju će biti uloženo oko 70 miliona dinara. Želimo da ovaj prostor sredimo i dogradimo 450 kvadratnih metara, kako bi ukupno 800 kvadrata bilo dostupno za potrebe ovog doma kulture – najavio je gradonačelnik i dodao da će biti uređeno i dvorište u kojem će leti moći da se organizuju različiti događaji i druženja.

On je istakao da će ovaj objekat, u kojem će ponovo raditi bioskop, prevashodno biti namenjen održavanju kulturno-umetničkih programa.

– Sala će biti kapaciteta 300 mesta. Unutar sale pronađeni su i stari projektori koji će biti restaurirani i izloženi kao eksponati. Takođe, sala će se koristiti i za program „Gročanskih svečanosti”, do kada je i planirano da rekonstrukcija zdanja bude završena. To je ambiciozan plan, s obzirom na to da je prema projektu predviđen duži rok, ali se iskreno nadam da ćemo već za naredne „Gročanske svečanosti” biti u rekonstruisanom objektu – precizirao je gradonačelnik i dodao da je ovaj objekat neophodan za razvoj i očuvanje identiteta opštine.

Prema njegovim rečima, ova opština se prostire na 300 kilometara kvadratnih i u njoj živi gotovo 100.000 ljudi, te je neophodno da se razvija u dobrom pravcu, srazmerno broju stanovnika koji iz godine u godinu raste.

– Pre nekoliko nedelja obišli smo radove na izgradnji škole u naselju Leštane, koji se odvijaju po planu. Radi se i projektna dokumentacija za zdravstvenu stanicu u Vinči, a u planu je izgradnja još dve zdravstvene stanice, u Kamendolu i Pudarcima. U toku je i izrada projektne dokumentacije za izgradnju kanalizacije u Kaluđerici, a nastavlja se i sa obnovom i izgradnjom putne infrastrukture – naveo je Radojičić i dodao da je Grocka primer opštine koja se razvija u dobrom smeru.

Gradonačelnik je istakao da je politika Grada Beograda da svi građani u svim opštinama imaju što je moguće bliže zdravstvene stanice i lekare, kako bi zadovoljili svoje zdravstvene potrebe.

– Sve opštine podjednako su nam važne, i prigradske i centralne, a Grocka je primer prigradske opštine koja se razvija na dobar način. O tome svedoči i sve veći broj građana koji žive u njoj – istakao je Radojičić i pohvalio opštinsko rukovodstvo sa predsednicom Avramović na čelu.

Predsednica opštine Grocka Živadinka Avramović je naglasila da ovaj multifunkcionalni prostor treba da zadovolji potrebe građana Grocke, pogotovo u vreme „Gročanskih svečanosti”, jer kada se dese vremenske neprilike, program ne može da se nastavi.

– Ova sala je praktično 30 godina zatvorena, a potrebe savremenog društva diktiraju postojanje ovakvog objekta za održavanje kulturnih dešavanja. Kada radovi budu završeni, građani će biti u prilici da prate mnoga muzička dešavanja, pozorišne predstave, kulturna i umetnička društva mogu ovde da nastupaju, kao i đaci muzičke škole koji postižu izvanredne uspehe – rekla je Avramovićeva.

Gradonačelnik je obišao i Kuću legata prof. dr Aleksandra Kostića, koji je bio jedan od osnivača, prvih profesora i dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu – osnivač Instituta za histologiju i embriologiju, Veterinarskog i Farmaceutskog fakulteta i autor brojnih udžbenika. Zbog doprinosa nauci, 1940. godine je odlikovan „Legijom časti”. Svoj legat sa arheološkim artefaktima i ličnim stvarima ostavio je Opštini Grocka.