utorak, 31. mart 2020.

Grad insistira na poštovanju svih preporuka i mera nadležnih organa

Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović istakao je jutros za TV Pink da je važno da se poštuju sve preporuke nadležnih službi i stručnjaka koji ukazuju na to kako se pandemija širi i na koji način se mogu suzbiti i smanjiti efekti virusa korona.

On je naglasio da minimum koji možemo da pružimo jeste da budemo strpljivi naredne dve-tri nedelje, kako ne bismo dozvolili da se virus širi dalje.

– Na sednici Gradskog štaba doneli smo preporuku o ograničenom radnom vremenu maloprodajnih objekata i pijaca. U kontaktu smo sa Ministarstvom poljoprivrede i videćemo da li da se ova preporuka eventualno preinači u konačan status. Cilj nam je da ovim merama smanjimo okupljanje većeg broja ljudi, jer to izaziva širenje samog virusa. Sve ono što je neophodno da naši sugrađani kupe i nabave, postoji i u manjim tržnim objektima i supermarketima koji su otvoreni. Preporuka je da se njihovo radno vreme ograniči do 15 časova radnim danima, odnosno do 13 časova vikendom – rekao je Mladenović.

Istakao je da je snabdevenost u radnjama na izuzetno visokom nivou.

– Može se dogoditi da u određenom trenutku neki proizvod nije na rafovima, ali to ne znači da ga nema u objektu. Veliki broj volontera je na terenu i u svim gradskim opštinama dostigli smo visok nivo njihove efikasnosti. Na ovaj način najstariji sugrađani koji ne mogu da izlaze, mogu da dobiju sve što im je neophodno, uključujući namirnice i lekove, kao i uslugu plaćanja računa. Prema izveštaju opštinskih kol-centara, od 17. marta primili smo više od 25.000 poziva. Skoro hiljadu volontera na dnevnom nivou vrši uslugu obilaska naših sugrađana i dostavljanja svega što im je neophodno – rekao je Mladenović i dodao da ova usluga zaista funkcioniše.

Osvrnuvši se na čišćenje i dezinfekciju glavnih ulica natrijum-hipohloritom, dodao je da se pojavila potreba za tretiranjem interblokovskih površina na isti način, što je ujedno i komplikovanije, jer takvih površina u glavnom gradu ima mnogo.

– Izdali smo naređenje „Vodovodu”, „Zelenilu” i „Gradskoj čistoći”, kako bismo rešili ovaj problem. Oni imaju vozila koja mogu da tretiraju saobraćajnice i gledaćemo da ih na taj način što više dezinfikujemo i stavimo u funkciju, kako ne bismo imali tu vrstu brige – rekao je Mladenović.

On je naglasio da vlasnici zgrada i skupštine stanara treba da budu u kontaktu sa preduzećima koja održavaju zgrade, te da dezinfekciju dogovaraju s njima, bez obzira na to da li je u pitanju JP „Gradsko stambeno” ili neka druga firma s kojom imaju sklopljen ugovor.

– Važno je da sugrađani znaju da Zavod za biocide i medicinsku ekologiju dezinfikuje one objekte za koje su dobili naredbu od Gradskog štaba ili Centralnog štaba. Razgovarali smo sa predstavnicima „Gradskog stambenog” da oni budu više uključeni u rešavanje ovog problema, kako bismo što više izašli u susret skupštini stanara. Veliki je broj zgrada u gradu da bismo preko jednog centra sve rešili – zaključio je pomoćnik gradonačelnika i dodao da ima dovoljno dezinfekcionih sredstava koja su obezbeđena za čišćenje ulica.

Naglasio je da je elektronska prijava za vrtiće počela, a rok za prijavu je produžen do 15. maja, odnosno mesec dana duže nego što je uobičajeno.