četvrtak, 2. april 2020.

„Kurir”, Grad Beograd i Banka hrane pokreću veliki projekat za pomoć građanima

Vođeni činjenicom da su filantropija, solidarnost i zajedništvo posebno sada od ključnog značaja, a sa željom da se čvršće povežu kako bi funkcionisali kao tim, dnevni list „Kurir”, Grad Beograd i Banka hrane Beograd pokrenuli su veliki projekat pod nazivom „Za život”. Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić istakao je da je srećan što se AMG ponudio da bude partner Gradu Beogradu i Banci hrane u ovoj humanitarnoj akciji, i dodaje da je to primer kako treba da se ponaša društveno odgovorna kompanija.

– Odmah smo prihvatili tu inicijativu i u narednom periodu ćemo pozivati sve kompanije koje žele da doniraju hranu, da to urade preko „Kurira” i da budu sigurni da će ta pomoć zaista stići do onih kojima je najpotrebnija. Ovo je vreme za solidarnost, jer se čitavo društvo bori za živote. Sada postoji jedna stranka, a to je Srbija, i jedan cilj – da se spasu životi ljudi. Podsetiću na mere koje je donela Vlada Republike Srbije, kojima se od plaćanja PDV-a oslobađaju oni koji doniraju, što će, verujem, biti dodatni podsticaj za kompanije – smatra Vesić.

On ističe da Grad Beograd nezavisno od toga deli 173.000 paketa pomoći, kao i dodatna 882 paketa namenjena starijima od 65 godina, a koji nemaju primanja.

– Predsednik Srbije čini velike napore da se sačuvaju životi ljudi, a kompaniji koja ima veliki uticaj još jednom zahvaljujem što je ponudila da bude veza između društveno odgovornih kompanija i najugroženijih građana – naveo je Vesić.

Irena Petrović, menadžer korporativnih komunikacija AMG, rekla je da je u situaciji pandemije virusa COVID-19 postalo jasno da nam je potrebna brza i odgovorna reakcija, i to ne samo države i zdravstvenog sistema već i celokupne javnosti.

– U trenutnoj situaciji svi smo ugroženi, bez izuzetka, ali postoje oni koji su još ugroženiji od ostalih. Na njih moramo posebno da mislimo, a jedan od načina kako možemo da im pomognemo jeste akcija i volonterizam. Stoga je „Kurir” s Gradom Beogradom i Bankom hrane pokrenuo veliki projekat „Za život”, čiji je cilj da slanjem paketa pomoći pomognemo najširoj društvenoj zajednici, a prevashodno njenim ugroženim pojedincima. Osećaj zajedništva i ljudske solidarnosti sada je na probi i zato „Kurir” poziva poslovne partnere, društveno odgovorne firme i pojedince da upute donacije i pridruže se humanoj misiji borbe za život, jer je svaki život dragocen – istakla je Irena Petrović.

Milan Mratinković, predsednik udruženja Banka hrane, koje u Srbiji postoji od 2006. godine, naglasio je da je baš sada pravo vreme za solidarnost među ljudima.

– Kada, ako ne sada. Veličina svake organizacije i snaga vere ljudi unutar organizacije ogleda se u načinu reagovanja u kriznim situacijama. Mi, kao Banka hrane, od prvog dana reagovali smo onako kako smo mogli i umeli. U toj startnoj reakciji dopremili smo i podelili više od 400 tona hrane socijalno najugroženijim građanima, a potom smo se na poziv člana Gradskog veća Dragomira Petronijevića aktivno uključili u najveći logistički projekat u skorijoj istoriji Beograda – pakovanje blizu 178.000 paketa za penzionere koji imaju primanja ispod 30.000 dinara. U tom projektu svakoga dana učestvujemo sa približno 30 volontera koji rade danonoćno – rekao je Mratinković.

On je istakao da je glavni cilj potpisivanja protokola o saradnji s Gradom Beogradom i AMG-om pomaganje i drugim socijalno ugroženim kategorijama stanovništva, u šta je potrebno uključiti širi društveni korpus.

– Nakon, nadamo se, pozitivnog odgovora kontaktiranih donatora, počeli bismo s pakovanjem nedeljnih paketa određene kalorijske vrednosti i s njihovom distribucijom preko volonterskih centara u lokalnim samoupravama. Naša zajednička kampanja ide u tri pravca. Trebalo bi da dopre do potencijalnih donatora, odnosno društveno odgovornih kompanija, potom ciljnih grupa kojima su namenjene donacije, i na kraju do volontera koji bi se pridružili i prijavili po potrebi – pojasnio je Mratinković.

On je pozvao sve osobe koje pripadaju nekoj od ugroženih grupa stanovništva da se prijave svojim kontakt-centrima na opštinama, kako bi im se lako i efikasno dostavili paketi pomoći.