sreda, 22. april 2020.

Vesić dočekao prve prodavce i kupce na Kalenić pijaci

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić dočekao je jutros prve prodavce i kupce na Kalenić pijaci, jednoj od zelenih pijaca u Beogradu koja je nakon ublažavanja mera ponovo počela sa radom. Vesić je tom prilikom izrazio veliko zadovoljstvo što su pijace ponovo otvorene i što su se na njih vratili ljudi koji godinama tu rade.

– Na pijacama ima porodica koje generacijski prodaju svoje proizvode, ali i kupaca koji godinama tačno znaju šta kupuju. Pijace su možda nešto najlepše što imamo i zato ulažemo u njih – istakao je Vesić, dodajući da posle Palilulske sledi rekonstrukcija i Kalenić pijace.

Do kraja sledeće godine Kalenić će biti moderna pijaca koja će zadržati svoj duh, istakao je Vesić. 

Zamenik gradonačelnika je podsetio da sve pijace rade od 7 do 15 sati, izuzev Palilulske i Starog Merkatora, koje će za kupce biti otvorene od sledećeg ponedeljka. Vesić je precizirao da pijace neće raditi samo ukoliko država odluči da nekog dana bude uvedena zabrana kretanja.

– Sve tezge su zaštićene folijama i ne sme da bude dodira između kupca i prodavca. Na taj način ih štitimo. Prodavci i kupci moraju da imaju maske i da drže socijalnu distancu od dva metra. Osim toga, pijace se dezinfikuju hlorom ujutro pre rada i uveče posle rada – rekao je Vesić. 

Zamenik gradonačelnika je podsetio da je Beograd posle Vojvodine najveći poljoprivredni region u Srbiji, te da ima 150 hiljada hektara obradive površine i oko 250 hiljada hektara poljoprivrednog zemljišta. 

– Beograd je posebno „jak” u povrtarstvu i ima mnogo familija koje su, i kada pijace nisu radile, obavljale onlajn prodaju, sa čime treba i da nastave. Roba poljoprivrednih proizvođača ima svoj rok i zato je bilo važno da se pijace otvore – istakao je Vesić.

On je ove ljude okarakterisao kao divne domaćine koji dobro rade svoj posao, koji na ovaj način hrane svoje porodice i pokazuju da vole svoju zemlju i svoj grad. 

Gordana Andrejić, koja već decenijama zajedno sa svojom porodicom prodaje na ovoj pijaci, izrazila je takođe zadovoljstvo što su pijace počele sa radom.

– Građani će ponovo moći da kupuju svežu i zdravu hranu. Srećni smo što možemo da se vidimo sa svojim potrošačima, a radićemo i dalje onlajn prodaju koja je veoma dobro zamišljena. Ipak, ne mogu svi da rade na taj način punim kapacitetom zbog čega su tezge neophodne – istakla je Andrejićeva. 

Inače, porodica ove prodavačice na Kalenić pijaci ima tezgu već 56 godina.