četvrtak, 23. april 2020.

Otvorena adaptirana bolnica u krugu VMC „Karaburma” za obolele od virusa COVID-19

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić prisustvovao je danas otvaranju adaptirane bolnice u krugu Vojnomedicinskog centra „Karaburma”, koju je posetio predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa predstavnicima državnog vrha i Vojske Srbije. Za 12 dana rekonstruisan je postojeći i napravljen nov objekat – bolnica, koja je namenjena pacijentima obolelim od virusa COVID-19, precizirao je tom prilikom Vučić. On je podsetio da se danas obeležava Dan Vojske Srbije i ocenio da je vojska jedan od stubova naše zemlje.

Ovaj objekat, koji ima 60 kreveta, planiran je za pacijente sa lakšom i srednje teškom kliničkom slikom.

– Objekat je privremen, ali će moći da služi i narednih trideset godina. Veoma sam zahvalan kompaniji „Termomont” i njenom vlasniku što je donirao, platio i izveo građevinske radove za samo 12 dana, posle čega smo bolnicu i opremili. Spremni smo, iako se nadam da neće biti potrebe za njom u ovom trenutku – rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je dodao da se najbolje i najopremljenije laboratorije otvaraju u našoj zemlji, te da će se nabaviti i sirovine kako bi proizvodnja zaštitnih rukavica mogla da počne kod nas. On je izrazio očekivanje da ćemo već od ponedeljka imati potrebne kapacitete za proizvodnju dve stotine hiljada hirurških maski.

Aleksandar Vučić je ukazao i da se epidemija polako smiruje, što pokazuju trenutni rezultati testiranja, ali i da treba da nastavimo sa odgovornim ponašanjem.

Kompletna rekonstrukcija i izgradnja novog dela predstavljaju donaciju firme „Termomont” i partnera. Rekonstruisan je objekat od hiljadu kvadratnih metara, dograđeno više od 300 kvadratnih metara objekta i izgrađena nova pristupna saobraćajnica dužine oko dvesta metara.

Vlasnik i direktor firme „Termomont” Dejan Burčul rekao je da je na izgradnji novog dela bolnice VMC „Karaburma” bilo angažovano oko 200 ljudi dnevno, dodajući da je to bio jako težak, ali izvodljiv projekat. 

– Bili smo posvećeni, angažovani i znali smo šta nam je cilj, a to je da obezbedimo bolničke kapacitete za lakše prevazilaženje bolesti – rekao je Burčul.

FOTO: TANJUG