utorak, 28. april 2020.

Zatvorene pijace ponovo rade, solisti Opere pevali na Palilulskoj pijaci

U Beogradu su danas ponovo počele sa radom i pijace u zatvorenom prostoru, među kojima je i Palilulska pijaca, gde su građani koji su došli da pazare namirnice imali nesvakidašnju priliku da čuju nastup solista Opere Narodnog pozorišta. Događaju je prisustvovao i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić koji je rekao da je na taj način poslata divna slika u svet.

Palilulsku pijacu danas su posetili i zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović, direktor JKP „Gradske pijace” Bojan Bajagić i predsednik opštine Palilula Aleksandar Jovičić.

– Želeli smo danas na simboličan način da proslavimo to što su zatvorene pijace u Beogradu opet otvorene. Zahvaljujem direktorki Opere Narodnog pozorišta Jasmini Trumbetaš Petrović koja nam je izašla u susret da zajedno sa solistima Opere organizujemo za posetioce pijace ovo malo iznenađenje – rekao je Vesić.

Zahvalio je naročito solistima na učešću, koji zbog situacije u kojoj se naša zemlja trenutno nalazi nisu u mogućnosti da nastupaju.

– Ovo je bila divna prilika da narodu posvete nekoliko lepih numera. Takođe, želeli smo da na ovaj način pružimo podršku Italiji koja nam puno pomaže, kao i njenom narodu koji nam je uvek bio prijatelj – istakao je Vesić i podsetio da je Srbija nedavno poslala medicinsku pomoć Italiji kao podršku u borbi protiv virusa korona.

Direktorka Opere Narodnog pozorišta Jasmina Trumbetaš Petrović rekla je da su se umetnici na ovaj način solidarisali sa umetnicima celog sveta, naročito iz Italije i Španije, koje su, kako je dodala, najviše stradale zbog virusa korona.

– Umetnici mogu da vežbaju u svojim sobama, ali ono što oni daju jeste živa predstava. Zato jedva čekamo da stanemo na naše daske, uz poruku da ćemo se svim silama boriti da više poštujemo jedni druge – kazala je Jasmina Trumbetaš Petrović.

Kako je dodala, možda je upravo ovaj karantin učinio da kao društvo razmislimo o nekim svojim prethodnim postupcima i budemo bolji ljudi.

Sve pijace koje se nalaze na otvorenom i u zatvorenom prostoru, kao što su pijaca „Palilula”, TC „Novi Beograd” i pijace koje su u sistemu JKP „Gradske pijace”, počele su sa radom nakon što su bile zatvorene zbog epidemije virusa korona.

Pijace će raditi svakog dana od 7 do 15 sati, osim ponedeljka i u danima kada je na snazi zabrana kretanja.