četvrtak, 28. maj 2020.

Gradonačelnik Radojičić čestitao Beograđanima gradsku slavu Spasovdan

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić čestitao je danas Beograđanima gradsku slavu Spasovdan i podsetio da je ona ustanovljena kao slava grada početkom 15. veka, kada je despot Stefan Lazarević 1403. godine proglasio Beograd prestonicom Srbije.

On je, zajedno sa ovogodišnjim domaćinom slave Markom Stojčićem i drugim gradskim zvaničnicima, kao i manjim brojem građana u odnosu na ranije godine, prisustvovao svetoj liturgiji koju je služio patrijarh Irinej u Vaznesenjskoj crkvi.

– Ovo je divan praznik i koristim priliku da svima čestitam. Prošle godine sam imao tu čast i zadovoljstvo da budem domaćin slave, dok je ove godine domaćin gradski urbanista Marko Stojčić, koji je dao doprinos celokupnoj organizaciji – rekao je Radojičić.

Naveo je da ove godine zbog virusa korona nije organizovana tradicionalna litija ulicama grada.

– Nažalost, zbog celokupne situacije sa virusom COVID-19, slavu ove godine obeležavamo skromnije i sa manje ljudi, ali duboko u našim srcima slavimo ovaj praznik, kao i svake godine – rekao je gradonačelnik Radojičić, dodajući da je Vaznesenje jedan od deset praznika posvećenih Hristu.

Radojičić je podsetio da Spasovdan spada u pokretne praznike i pada istog dana, ali se menja datum, jer se računa od Vaskrsa. Praznuje se uvek u četvrtak, četrdeset dana posle Vaskrsa, a deset dana pre Duhova.