četvrtak, 28. maj 2020.

Beogradske ulice ulepšane cvećem

Javno komunalno preduzeće „Zelenilo – Beograd” nastavlja sa ulepšavanjem beogradskih saobraćajnica cvećem, te je u toku postavljanje cveća u još tri ulice, saopšteno je iz ovog preduzeća.

Početkom nedelje u Ulici Ušće postavljeno je 444 saksije, a na samoj razdelnoj traci zasađene su cvetne sadnice koje će se penjati uz ogradu.

Danas će na metalnu zaštitnu ogradu u Radničkoj ulici, u dužini od 150 metara, biti postavljeno 726 saksija sa sezonskim cvećem.

Za narednu nedelju planirani su radovi u Bulevaru oslobođenja, na delu pored Veterinarskog fakulteta, gde će takođe biti postavljeni nosači sa saksijama. Dužina razdelne trake koja će na ovaj način biti ozelenjena je 194 metra, a krasiće je blizu 1.200 saksija sa sezonskim cvećem.

U Bulevaru vojvode Mišića, u kojem je vertikalno ozelenjavanje postavljeno prošle godine, juče je izvršena zamena saksija u kojima je jesenji rasad u precvetavanju, sa saksijama sa novim letnjim rasadom. Zamena saksija će biti izvršena i početkom sledeće nedelje u Bulevaru Mihajla Pupina.

Tokom prošle godine uveli smo novine u ozelenjavanje prometnih gradskih saobraćajnica. Na razdelnim trakama, u Bulevaru Mihajla Pupina i Bulevaru vojvode Mišića, napravljeni su vidovi vertikalnog ozelenjavanja sa saksijama punim sezonskog cveća, koje postavljene na nosače formiraju „zelene paravane” između dva saobraćajna smera u ulici. 

U svim ulicama, na kojima je postavljen ovakav vid vertikalnog ozelenjavanja, zamena biljnog materijala vršiće se dva puta godišnje.

Izradom ovih „zelenih zidova”, „Zelenilo” uvodi nova pejzažna rešenja za prometne gradske ulice i na taj način doprinosi lepšem izgledu okruženja, ali i smanjenju buke i zagađujućih materija u vazduhu, koji potiču od sve većeg broja automobila.