četvrtak, 28. maj 2020.

Altina dobija novu školu, vrtić, ambulantu i parohijski dom

Posle obimnih radova na asfaltiranju ulica u naselju Altina, čime je putna infrastruktura u ovom delu Zemuna kompletirana, izgradnje dečjeg igrališta i otvaranja novoizgrađenog vrtića „Lazar”, u planu su radovi na izgradnji parka, a zatim i novih objekata predviđenih za obrazovanje i zdravstvenu zaštitu, saopšteno je iz ove opštine.

Predsednik opštine Zemun Dejan Matić istakao je da je u cilju da sva nedostajuća infrastruktura na ovoj opštini bude izgrađena, revitalizovana i rekonstruisana kako bi građani imali uslove života dostojne 21. veka.

– Radi se na mnogim lokacijama i u saradnji sa izvođačima trudimo se da se svi radovi završe u najkraćem mogućem roku. Svakodnevno pratimo potrebe naših sugrađana i trudimo se da im maksimalno izađemo u susret. Budući da jedinu osnovnu školu u Altini, koja nosi naziv znamenitog srpskog slikara Save Šumanovića, pohađa više od hiljadu đaka, a mesta nema dovoljno ni u vrtićima „Lazar” i „Milica”, u narednom periodu Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda raspisaće tender za parkovski kompleks. Prostiraće se na oko 7.000 kvadrata predviđenog za rekreaciju i razonodu stanovnika Altine. U delu Bloka B2, koji se na severnoj strani graniči sa Novosadskim auto-putem, u planu je da se izgradi škola, obdanište i zdravstvena stanica – rekao je Matić. 

Po blagoslovu patrijarha Irineja, Altinu će krasiti i moderan verski centar koji nadilazi okvire klasičnog parohijskog doma i prerasta u objekat sličan crkveno-narodnim saborištima koji okupljaju srpsku dijasporu širom sveta. Budući da u Altini i okolnim naseljima živi preko 30 hiljada stanovnika, ovaj centar će zadovoljiti njihove potrebe vezane za kulturu i obrazovanje. U prostoru od hiljadu kvadrata, na dva etaža delovaće kulturno-umetničko društvo, a biće mesta i za organizovanje namenskih priredbi, edukativnih radionica za decu, kao i za muzej srpske kulture koji će baštiniti nasleđe iz svih krajeva gde živi naš narod.