petak, 29. maj 2020.

Skupština grada donela niz važnih planova detaljne regulacije

Gradski odbornici usvojili su na današnjoj sednici pet planova detaljne regulacije i doneli odluke o izradi ili izmeni i dopuni za sedam planova detaljne regulacije. Planovi se odnose na delove opština Savski venac, Voždovac, Zvezdara, Surčin, Palilula i Stari grad.

Glavni urbanista Marko Stojčić izrazio je zahvalnost svim građevinskim firmama koje su radile i tokom vanrednog stanja i podsetio na jedan od važnih planova detaljne regulacije koji je u tom periodu donelo Gradsko veće, a koji se tiče daljih planova razvoja kompleksa Aerodroma. Kada je reč o novim planovima, izdvojio je plan koji se tiče dela centra grada, poznatijeg kao „Manjež”, čime će se rešiti postojeći problem granica građevinskih parcela Fakulteta muzičke umetnosti i JDP-a, te dati mogućnost rekonstrukcije, odnosno dogradnje objekata.

Glavni urbanista je posebno ukazao na plan koji je privukao pažnju javnosti, naglašavajući tim povodom da su pojedini natpisi u medijima neistiniti.

– Plan se tiče detaljne regulacije područja između ulica Stefana Prvovenčanog, Vojislava Ilića, Mokroluške nove i Kružnog puta Padina, a suština je izgradnja, to jest realizacija trolejbuskog depoa. Na taj način obezbedilo bi se izmeštanje postojećeg depoa sa Dorćola – rekao je Stojčić.

Pojasnio je razliku između terminusa i depoa, te da se ovaj prvi nalazi u srcu Dorćola, i to u delu grada koji bi trebalo da se nadalje razvija i koji je do 2013. godine bio „crna rupa” Beograda. Kako je obećao, Grad je na sebe preuzeo obavezu da se taj deo Dorćola potpuno rekonstruiše i izgradi. To će upravo biti omogućeno izmeštanjem depoa, naveo je Stojčić.

– Novi depo funkcionisaće na novoj lokaciji, u blizini stanice „Laste” i auto-puta, što je i logično – kazao je Stojčić.

Glavni urbanista je dodao da će se nadalje razvijati trolejbuska mreža kako bi građani bili u mogućnosti da na komforan način koriste javni gradski prevoz. Dakle, pojasnio je Stojčić, depo služi za servis i stajanje trolejbusa, a terminus služi dok tokom dana funkcioniše javni gradski prevoz. On je na kraju podsetio da je plan za izmeštanje depoa sa Dorćola donet još pre pet godina.

Na sednici je usvojen i plan koji se tiče kompleksa „Virginia” u Surčinu, kao i Plan detaljne regulacije stambenog naselja uz groblje Lešće, na koji se čekalo decenijama. Ovaj potonji odnosi se na 140 hektara zemljišta, koje će se u skladu sa zakonom potpuno transformisati. Važan plan je i onaj koji se tiče gasifikacije dela Rakovice, što je od značaja za smanjenje zagađenja.