četvrtak, 4. jun 2020.

Gradonačelnik Radojičić: Uređenjem parkova i zelenih površina podižemo kvalitet života u Beogradu

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić obišao je danas rekonstruisani deo parka „Milutin Milanković” koji se nalazi u neposrednoj blizini Univerzitetske dečije klinike u Tiršovoj. Sa gradonačelnikom Radojičićem, obnovljeni park obišli su i generalni direktor JKP „Zelenilo – Beograd” Slobodan Stanojević i izvršna direktorka za operativne poslove Nataša Šišaković.

Radojičić je podsetio da su radovi počeli početkom septembra i istakao da je na rekonstrukciju ovog parka utrošeno oko 30 miliona dinara. 

– Ukupna površina ovog dela parka je 9.200 kvadratnih metara, od čega 280 kvadrata zauzima dečje igralište koje je urađeno po najmodernijim standardima i predstavlja bezbedan i uređen prostor za mališane. Park se nalazi u neposrednoj blizini UDK „Tiršova”, pa deca, ali i roditelji u trenucima kada čekaju određene analize ili preglede, mogu da izađu i predahnu u ovom parku – rekao je Radojičić. 

Prema njegovim rečima, osim zelenih površina, u parku su uređene i pešačke staze koje zauzimaju površinu od 2.100 kvadratnih metara. 

– U ovom trenutku JKP „Zelenilo – Beograd” radi na 18 sličnih projekata. Uređenjem zelenih površina i parkova oživljavamo delove grada, obezbeđujemo kvalitetan prostor u kojem građani mogu da provode vreme, ali pre svega činimo Beograd zdravijim i lepšim. U prethodnih šest godina, rukovodstvo „Zelenila”“, zajedno sa Gradom Beogradom, uredilo je oko 300 ovakvih zelenih površina. Važno je da rekonstruišemo parkove koji dugo nisu uređivani, kao i da ne zapostavljamo urbane džepove i međublokovske površine – dodao je Radojičić.

On je dodao da Grad Beograd sređuje zajedno sa JKP „Zelenilo – Beograd” neuređene gradske prostore i naglasio da rešavanjem jednog po jednog problema te prirode činimo Beograd boljim i lepšim mestom za život. 

– „Zelenilo” je u prethodnom periodu kada smo se borili protiv virusa korona, pored svojih redovih aktivnosti, obavilo pranje i dezinfekciju više od tri miliona kvadratnih metara površine. Takođe, „Zelenilo” je na više lokacija u gradu napravilo takozvane „zelene zidove”, koje osim što doprinose lepšem izgledu okruženja, doprinose i smanjenju buke i zagađujućih materija u vazduhu. Takve primere imamo u Bulevaru oslobođenja, u Ulici Ušće, Radničkoj, Bulevaru vojvode Mišića i Buleveru Mihajla Pupina – rekao je gradonačelnik Radojičić.

On je istakao da JKP „Zelenilo – Beograd” doprinosi tome da Beograd bude lepši, zdraviji i zeleniji grad.

– U toku je izrada projekta ozelenjavanja platoa u Sremskoj ulici prema Prizrenskoj. Sada tamo imamo jedan u potpunosti „betonski” prostor na kojem će se uređenjem i ozelenjavanjem postići efekat pročišćavanja vazduha kao da je posađeno 275 stabala. U pitanju je koncept koji je savremen, ali koji će ljudi iz „Zelenila” dodatno modernizovati i tako doprineti boljem kvalitetu života u tom delu grada. Sličan koncept postoji u Oslu, Berlinu i Londonu. Veoma je bitno naglasiti važnost posla koji obavlja ovo gradsko preduzeće i mogu da kažem da u vreme dok nisam bio gradonačelnik Beograda, nisam bio svestan važnosti posla koji JKP „Zelenilo – Beograd” obavlja za naš grad. U prethodnom periodu „Zelenilo” je posadilo 400.000 cvetnih sadnica i ta brojka dovoljno govori o obimu posla ovog preduzeća koje naš grad čini mnogo lepšim i zdravijim za život – zaključio je Radojičić.