četvrtak, 30. jul 2020.

Vesić: Imenovanjem ulice po Blagoju Jovoviću Beograd i Srbija poštuju svoju istoriju

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je da se danas na sednici Skupštine grada donosi istorijska odluka jer nije reč samo o imenovanju ulice po Blagoju Jovoviću već i odluci hoće li Srbija da poštuje svoju istoriju. 

On je istovremeno zahvalio Komisiji za imenovanje trgova i ulica Grada Beograda koja je prihvatila njegovu inicijativu da književnici Meša Selimović i Miloš Crnjanski dobiju svoje spomenike, jer se tako čuva naša istorija i naša kultura. 

– Prošlo je mnogo decenija od smrti ova dva književnika, a niko ih se nije setio. Zahvaljujem i Pokrajinskoj vladi Vojvodine na predlogu da Jovan Jovanović Zmaj dobije spomenik u Beogradu. On nije samo pesnik detinjstva svakog od nas, on je živeo deset godina u Beogradu, od čega osam godina je radio kao izabrani lekar – istakao je Vesić.

Vesić je podsetio da je u ovom trenutku u procesu podizanje spomenika Vasku Popi, Mihajlu Pupinu, a da su već podignuti spomenici Milutinu Milankoviću, Borislavu Pekiću, kao i da se veoma vodi računa o našoj kulturi i tradiciji.

Kada je u pitanju Blagoje Jovović, Vesić je istakao da mu je drago što je pokrenuo tu inicijativu, jer se pokazalo ko šta misli o našem društvu.

 – Imenovanje ulice po Blagoju Jovoviću, koji je ubio ustaškog zločinca Antu Pavelića, jeste istrijska i ljudska pravda. Protiv imenovanja ove ulice digla se jedna manjina ljudi koja ne žele dobro našoj zemlji niti da poštujemo tradiciju. Ta manjina misli da može da nameće vrednosne sudove i da je dobro ako Srbija nema svoju istoriju, ako ne poštuje svoje junake, a da svi, sem Srbije, imaju pravo na to – istakao je Vesić.

On je rekao i da očekuje da će se hajka voditi i protiv podizanja spomenika Stefanu Nemanji. 

Vesić je istakao da ga je porodica Blagoja Jovovića zamolila da pročita njihovo pismo odbornicima Skupštine grada i dodao da mu to pismo znači mnogo. 

U pismu porodica zahvaljuje Goranu Vesiću na inicijativi za imenovanje jedne od važnih ulica u Beogradu u čast ratnog borca i heroja, supruga i oca. 

„Drago nam je da Republika Srbija i Grad Beograd ne zaboravljaju svoje heroje jer inicijativa omogućava da progovori pravda i da se prepozna istorijska istina i važnost koju je imao planirani atentat na ratnog zločinca poglavnika Antu Pavelića. Dvadeset godina nakon smrti Blagoja Jovovića postavlja se njegov lik na pravo mesto kao primer kojim se uče pokolenja”, navodi se u pismu. 

Vesić je ovom prilikom podsetio je ova gradska vlast dala ulicama imena po Koči Popoviću i Peki Dapčeviću, kao i da su vraćene ulice sovjetskih heroja.

 – Od 2013. godine do danas promenili smo nazive 76 ulica, od 2.000. do 2014. godine su 1.162 ulice dobile nove nazive, a od 2009. godine do 2013. bivši gradonačelnik je sam promenio nazive 133 ulice. Toliko o tome ko i koliko voli Beograd – istakao je Vesić.

On je naglasio da se danas donosi istorijska odluka jer ovo nije samo odluka o imenovanju ulica, već odluka hoće li Srbija da poštuje svoju istoriju. 

– Blagoje Jovović je simbol, to je osveta za ubistvo stotine hiljada Srba. Danas je najprodavanija majica u Beogradu dres sa imenom Jovović i brojem 57, Argentina – naglasio je Vesić.