četvrtak, 30. jul 2020.

Usvojene odluke o oglašavanju, komunalnom redu i javnom linijskom prevozu putnika

Na današnjoj sednici Skupštine grada usvojene su Izmene i dopune Odluke o oglašavanju na teritoriji grada Beograda.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić objasnio je da na teritoriji grada postoje oni koji imaju dozvole za postavljanje bilborda i oni koji ih nemaju. Ovi drugi najčešće rade po stambenim zgradama, odnosno dogovore se sa upravnicima zgrada i to je onda nelojalna konkurencija, a ne odlazi ništa u budžet Grada Beograda. 

– Prema dosadašnjoj odluci za nelegalno oglašavanje odgovarao je onaj koji je oglašivač. Prema Zakonu o oglašavanju imamo mogućnost da solidarno obavežemo i onoga ko se oglašava. To znači da, ukoliko ne budemo mogli da nađemo oglašivača, mi ćemo ubuduće kaznu napisati onome ko se oglašavao, odnosno njegovom klijentu. Na taj način ćemo, verujem, suzbiti nelegalno oglašavanje – istakao je Vesić.

Time se, kako je rekao, stvara osnov da se reši još jedan problem, a to je uništavanje stubova javnih stajališta gde se često ostavljaju telefoni i imena firmi, koje će takođe biti odgovorne za ono što rade.

– Na taj način ćemo obezbediti veći prihod u gradski budžet i što je još važnije, zaštitićemo one koji redovno plaćaju Gradu kako bi se reklamirali, kao i sve dažbine svakog meseca – istakao je Vesić.

Govoreći o Odluci o izmenama i dopunama Odluke o komunalnom redu, zamenik gradonačelnika Goran Vesić podsetio je da će sistem „Oko sokolovo” od 10. avgusta kontrolisati ulice kojima se kreće javni prevoz.

– Nećemo više tolerisati bahato parkiranje po žutim trakama i ometanje saobraćaja. Do sada smo imali tri kazne, od pet hiljada za parkiranje na običnim ulicama, petnaest hiljada ako parkirate na parkovskoj javnoj zelenoj površini i 25.000 ako parkirate u žutoj traci, na tramvajskim šinama i pešačkom prelazu. Sada uvodimo i kategoriju od 10.000 dinara za ulice kojima ide javni prevoz. Dakle, naš prioritet je da omogućimo funkcionisanje gradskog javnog prevoza. Krajnji cilj nije naplaćta kazni, već da se poštuje zakon – rekao je Vesić, koji je ovom prilikom naveo brojne primere bahatog parkiranja u najprometnijim gradskim ulicama.

Kada je reč o izmenama koje su sadržane u Odluci o javnom linijskom prevozu putnika, sekretar za javni prevoz Jovica Vasiljević istakao da je sekretarijat na čijem je čelu dobio preporuku Gradskog veća da u odluci budu sadržane osnovne odredbe pravilnika o tarifnom sistemu.

– Time bi praktično bila definisana dokumentacija koju moraju priložiti lica kada žele da ostvare određene povlastice. Druga suštinska stvar je da smo ovom odlukom jasnije definisali obaveze prevoznika u smislu posedovanja i ispravnosti opreme i uređaja. Na taj način smo omogućili da Saobraćajna inspekcija može da vrši kontrolu ispunjenja ovih obaveza prevoznika i da ih ujedno i kažnjava. Ovim kaznenim odredbama dodatno smo izmenili kaznu za putnike bez karte sa 6.000 na 10.000 dinara, pri čemu postoji mogućnost da se plati 5.000 dinara u roku od osam dana – rekao je Vasiljević.

Na današnjoj sednici usvojena je i Odluka o izmeni Odluke o utvrđivanju zakupnina za poslovni prostor u vlasništvu Grada Beograda ili nad kojima Grad ima posebna svojinska ovlašćenja, na osnovu koje će zakupnine tokom jula i avgusta biti smanjene za 50 odsto.

Odbornici su usvojili i Akcioni plan za suzbijanje ambrozije za period od 2021. do 2029. godine.