utorak, 11. avgust 2020.

Potpisan ugovor za nastavak pružanja usluge Prihvatilišta za žene i decu žrtve nasilja u porodici

Nakon sprovedenog postupka javne nabavke za uslugu Prihvatilišta za žene i decu žrtve nasilja u porodici, Sekretarijat za socijalnu zaštitu je zaključio okvirni sporazum sa Savetovalištem protiv nasilja u porodici. Predmet ovog okvirnog sporazuma je utvrđivanje uslova pod kojima će se zaključivati pojedinačni ugovori o javnoj nabavci usluge Prihvatilišta za žene i decu žrtve nasilja u porodici, u periodu od godinu dana, za najviše trideset korisnika dnevno. Za navedene namene Sekretarijat za socijalnu zaštitu na godišnjem nivou izdvaja oko 22 miliona dinara, saopšteno je iz ovog sekretarijata.

– Uvođenjem Prihvatilišta za žene žrtve nasilja u porodici u sistem socijalne zaštite Grada Beograda, ova usluga je i formalno-pravno uvedena u sistem socijalne zaštite grada, time je uspostavljen osnov za sprovođenje postupka javne nabavke ove usluge u skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti i Odlukom o pravima i uslugama socijalne zaštite. Na taj način, ženama i deci žrtvama nasilja u porodici omogućen je kontinuitet u pružanju usluge, kao i sigurnost da znaju da je Grad Beograd sistemski podržao zaštitu žena. Navedena usluga ima za cilj zadovoljavanje osnovnih potreba žena i dece kojima je neophodno neodložno osiguravanje bezbednosti u kriznim situacijama, a usmerena je na uspostavljanje osećanja sigurnosti kao osnove za dalji napredak i osnaživanje žena žrtava nasilja u porodici radi podizanja njihove sposobnosti za bezbedan život i uključivanje u zajednicu – rekla je sekretarka Nataša Stanisavljević.

Navedeni okvirni sporazum se zaključuje na period od godinu dana i stupa na snagu danom potpisivanja. Tokom perioda važenja ovog okvirnog sporazuma, Sekretarijat za socijalnu zaštitu pristupa zaključenju pojedinačnih ugovora o javnoj nabavci sa rokom važenja od najviše godinu dana ili do utroška sredstava iz okvirnog sporazuma. Prvi pojedinačni ugovor traje od 4. avgusta 2020. do 31. decembra 2020, odnosno 150 dana od dana potisivanja ugovora.

Grad Beograd kontinuirano radi na poboljšanju položaja žena prema kojima je izvršeno nasilje u porodici, naročito kada izlaze iz Sigurne kuće, nastoji da ih ohrabri u borbi za ravnopravnost i uputi na prava vrata. Kako bi se njihov problem rešio u potpunosti, važno je da se žene umreže i da znaju da na svakom koraku mogu da imaju oslonac, kako pojedinaca tako i institucija koje su nadležne za ta pitanja. U skladu sa tim, na nivou Grada Beograda formiran je Savet za rodnu ravnopravnost sa posebno definisanim i oročenim zadacima, a sve u cilju unapređenja kvaliteta života pripadajuće grupe korisnika.